Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Bulan- Fakta Menarik Yang Ramai Tidak Tahu

Bulan adalah satelit semula jadi Bumi dan berada dalam putaran sejajar dengan bumi.  Ia dipercayai terbentuk hampir 4.6 bilion tahun dahulu, selepas pembentukan Bumi.

Terdapat teori yang menyatakan ia terbentuk daripada asteroid bersaiz Marikh yang menghentam Bumi lalu berkecai.  Teras asteroid itu terus menghentam Bumi tetapi lapisan luar asteroid terpelanting dan terperangkap dalam orbit mengelilingi Bumi lalu membentuk Bulan.

Misi tanpa pemandu pertama ke bulan adalah pada tahun 1959 oleh Program Lunar Soviet dengan pendaratan manusia pertama, Apollo 11 pada tahun 1969.

Isi Kandungan

Profil

  • Diameter: 3,475 km
  • Mass: 7.35 × x10 ^ 22 kg (0.01 Bumi)
  • Orbit: Bumi
  • Orbit Jarak: 384.400 km
  • Tempoh orbit: 27.3 hari
  • Permukaan Suhu: -233 kepada 123 ° C

Fakta Mengenai Bulan

Kapal Angkasa Luna 1  pertama ke Bulan

Program Luna Soviet mula beroperasi dengan pelancaran Luna 1 pada 4 Januari 1959 yang dilancarkan dari USSR.

Tujuan program ini adalah untuk mencari tapak pendaratan .  Ia melalui pada jarak 5995 km daripada permukaannya sebelum pergi ke orbit di keliling Matahari.

Merupakan satelit kelima terbesar dalam Sistem Suria

Dalam lingkungan 3475 km diameter, Ia adalah lebih kecil daripada planet-planet utama Musytari dan Zuhal.  Bumi adalah kira-kira 80 kali lebih padu daripadanya, tetapi kedua-duanya dianggarkan sama usia.

Teori mengatakan Ia adalah sebahagian daripada Bumi, dan terbentuk daripada sebahagian yang berkecai disebabkan oleh objek yang besar berlanggar dengan Bumi satu ketika dahulu.

Pasang Surut Laut

Disebabkan oleh tarikan graviti yang dikenakan oleh dayanya, terdapat dua bonjolan di bumi iaitu di bahagian yang menghadapnya  dan di bahagian yang bertentangan dengan Bulan.

Dua bonjolan tersebut akan bergerak di sekeliling lautan apabila Bumi berputar dan menyebabkan air pasang tinggi dan rendah di seluruh dunia.

Berat akan kurang apbila berada di sana

Ia mempunyai graviti lebih rendah daripada Bumi, kerana jisim yang lebih kecil, jadi berat anda akan menjadi kira-kira 1/6 (16.5%) daripada berat badan anda di Bumi.

Oleh sebab ini, tidak hairanlah angkasawan lunar boleh melompat dan melantun begitu tinggi di udara.

Bulan tersasar jauh dari Bumi

Ia bergerak  kira-kira 3.8 cm menjauhi dari bumi setiap tahun.  Dianggarkan bahawa ia akan terus begerak menjauhi bagi sekitar 50 bilion tahun.  Apabila itu berlaku, Ia akan mengambil kira-kira 47 hari untuk mengelilingi Bumi.

Hanya 12 orang sahaja pernah ke Bulan

Manusia pertama menjejakkan kaki di sana pada tahun 1969 adalah Neil Armstrong pada misi Apollo 11, dan pada tahun 1972 Gene Cernan adalah manusia terakhir pada misi Apollo 17 .

Selepas itu,  hanya kenderaan tanpa pemandu sahaja pernah ke sana.

bulan
Bulan- Fakta Menarik Yang Ramai Tidak Tahu 2

Sisi gelap bulan adalah sebuah mitos

Di kedua-dua bahagiannya menerima cahaya matahari pada jumlah yang sama.

Bagaimanapun hanya satu permukaan sahaja yang dilihat dari Bumi.  Ini kerana bulan berputar di atas paksinya sendiri mengambil masa yang sama diperlukan untuk mengelilingi Bumi, ini bermakna bahagian yang sama sentiasa menghadap Bumi.

Sisi menghadap jauh dari Bumi hanya boleh dilihat dari kapal angkasa.

Bulan tidak mempunyai atmosfera

Permukaannya tidak dilindungi daripada sinaran kosmik, meteorit dan angin solar.  Ia juga mempunyai variasi suhu yang besar. Ketiadaan atmosfera bermakna tiada bunyi boleh di dengari di Bulan dan langit sentiasa kelihatan hitam.

Bulan mempunyai gempa

Angkasawan Lunar menggunakan seismograf semasa berada di sana, dan mendapati bahawa gempa (moonquakes) kecil berlaku beberapa kilometer di bawah permukaannya dan menyebabkan ia pecah dan retak.  Ini adalah disebabkan oleh tarikan graviti Bumi.

Ahli sains berpendapat bahawa disana mempunyai teras lebur seperti Bumi.

sumber : wikipedia

Menarik untuk anda baca: Fakta menarik mengenai sotong kurita

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More