Sumber Rujukan Globalisasi Anda

FUNGSI BAKING SODA

Baking soda adalah nama lain untuk natrium bikarbonat yang juga dikenal sebagai soda bikarbonat. Serbuk putih ini adalah campuran natrium dan hidrogen karbonat, dan paling sering digunakan untuk membuat kek atau roti. Baking soda juga mempunyai pelbagai fungsi lain selain dari untuk membuat kek atau roti.

Baking Soda adalah satu produk semulajadi, dimana jika anda menggabungkannya dengan produk yang betul, anda akan tidak akan guna peluntur dan bahan kimia lain untuk membersihkan rumah serta anda juga akan gantikan banyak produk yang anda gunakan untuk kebersihan diri dan dandanan anda. Di sini kami mencadangkan beberapa idea tentang bagaimana untuk gunakan BakingSoda sebagai pembersih dan penjagaan diri.

Isi Kandungan

Pembasmian Kuman pada pakaian

Anda dapati bahawa mesin basuh berbau busuk walaupun ianya digunakan sepanjang masa. Ini disebabkan oleh garam yang terkumpul di dalam mesin basuh, pada bahan pencuci, kulat yang tumbuh dalam hos mesin basuh dan mikroorganisma yang tumbuh dalam baldi.

Untuk hilangkan semuanya, buatkan campuran 1/4 cawan air dan 1/4 cawan BakingSoda dan tuangkan ke dalam dispenser sabun. Tuangkan 2 cawan cuka ke dalam baldi dan tetapkan mesin basuh anda pada kitaran air panas. Lakukan sebulan sekali dan anda akan mempunyai pakaian bersih selain daripada pembasmian kuman yang anda lakukan.

Pencuci Mangkuk Tandas

Untuk mengelap kotoran kuning dari mangkuk tandas, sediakan campuran baking soda dan lemon, campurkan dan biarkannya semalaman. Gosok dengan span keesokan harinya dan lihat kesan kuning hilang. Dengan cara ini, porselin mangkuk tandas anda akan putih semula.

Baking Soda dalam pencuci pinggan

Untuk menjadikan pinggan mangkuk, periuk dan peralatan makan bersih dan tanpa kuman, tuangkan 1 sudu teh soda dengan bahan pencuci dalam mesin basuh pinggan mangkuk. Anda boleh lakukan perkara yang sama jika anda membasuh pinggan mangkuk dengan tangan. Satu sudu soda pada span cukup untuk keputusan yang dijamin.

Soda untuk putihkan gigi

Buat pes dengan setengah sudu baking soda dan beberapa ubat gigi dan berus gigi anda dengannya. Anda boleh lakukan ini sekali atau dua kali sebulan untuk mempunyai pemutihan gigi asli tanpa lawatan ke doktor gigi.

Baking Soda sebagai bahan lulur

Jika anda mahu sediakan scrub muka, anda memerlukan sejumlah kecil losyen pembersihan dan 1/2 sudu teh baking soda. Campurkan 2 bahan sehingga menjadi pes. Buatkan gerakan membulat lembut dan bilas muka anda dengan air sejuk. Jadikannya sebahagian daripada rutin penjagaan kulit mingguan anda, anda akan mempunyai muka lebih lembut bebas dari sel-sel mati.

Masalah jerawat

Jika anda mengalami masalah jerawat, campurkan dalam mangkuk 2 sudu besar baking soda dan 2 sudu besar madu dan kacau sehingga ia sebati. Sapukan pes pada wajah anda dan biarkannya selama 30 minit. Bilas dengan air suam dan lakukan dua kali seminggu jika anda mahu hilangkan jerawat dan bintik hitam.

Lingkaran Hitam dan Bengkak Mata

Jika anda mempunyai lingkaran hitam di bawah mata dan bengkak mata, maka anda perlu larutkan dalam segelas air suam satu sudu teh baking soda. Celupkan bebola kapas dalam cecair dan letakkannya di bawah mata. Biarkan selama 10 hingga 15 minit dan bilas muka anda. Lakukannya setiap hari dan anda akan lihat hasilnya serta-merta.

Kesimpulannya, fungsi baking soda ini bukan hanya untuk makanan sahaja tetapi boleh digunakan untuk pelbagai perkara seperti kecantikan, kebersihan ruang rumah dan lain-lain. Baking soda juga mudah didapati dan murah. Jadi dapatlah kita semua berjimat tanpa perlu menggunakan produk yang mahal.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More