Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Hari Gawai 2024: Cuti Umum Negeri Sarawak, Malaysia

Berikut dikongsikan dengan lebih lanjut mengenai Hari Gawai 2024 yang akan datang tidak lama lagi.

Isi Kandungan

Perayaan Hari Gawai Dayak

Gawai Dayak (sebelum ini dikenali sebagai Hari Dayak atau Hari Sarawak) ialah perayaan tahunan dan cuti umum yang disambut oleh orang Dayak di Sarawak, Malaysia pada 1 dan 2 Jun.

Hari Sarawak kini disambut pada 22 Julai setiap tahun.

Gawai Dayak digagaskan oleh penerbit radio Tan Kingsley dan Owen Liang dan kemudiannya diambil oleh masyarakat Dayak.

Kerajaan kolonial British enggan mengiktiraf Hari Dayak sehingga 1962. Mereka memanggilnya Hari Sarawak untuk memasukkan semua rakyat Sarawak sebagai Hari Kebangsaan, tanpa mengira asal usul etnik dan ia merupakan acara keagamaan dan sosial yang diiktiraf sejak 1957.

Pada 1 Jun 1963, Datuk Michael Buma iaitu anak kelahiran Betong telah menjadi tuan rumah sambutan Gawai Dayak pertama di rumahnya di Siol Kandis, Kuching.

Pada 25 September 1964, Hari Sarawak telah diwartakan sebagai Hari Kelepasan Am yang mengiktiraf pembentukan Persekutuan Malaysia.

Perayaan pertama kali disambut pada 1 Jun 1965 dan ia menjadi lambang perpaduan, aspirasi dan harapan bagi masyarakat Dayak dan ia merupakan sebahagian daripada kehidupan sosial masyarakat Dayak serta ia juga adalah hari kesyukuran menandakan tuaian yang banyak dan masa untuk merancang untuk musim pertanian baru atau usaha lain yang akan datang.

Perayaan itu juga disambut oleh Dayak di Kalimantan Barat, Indonesia pada tarikh yang sama walaupun bukan cuti umum serta diaspora Dayak lain (terutamanya Iban dan Bidayuh) di seluruh Malaysia, Indonesia dan luas.

Apabila hari perayaan semakin hampir, semua orang akan sibuk dengan

  • mengemas secara umum,
  • menziarahi kubur,
  • mengeringkan dan mengisar padi,
  • mengumpul dan menyediakan makanan serta hiasan rumah akhir, jika perlu.

Cara sambutan Gawai Dayak berbeza dari satu tempat ke satu tempat dan persiapan bermula lebih awal.

Hari Gawai yang jatuh pada 1 dan 2 Jun setiap tahun itu disambut oleh masyarakat Iban dan Bidayuh dan ia merupakan majlis keagamaan dan sosial memandangkan perayaan ini menandakan berakhirnya musim menuai dan ia merupakan perayaan yang dipenuhi dengan nyanyian serta tarian menandakan mereka akan memulakan musim pertanian yang baru.

Walaupun perayaan ini disambut pada 1 dan 2 Jun, penyediaan untuk menyambut festival ini akan bermula sebulan sebelum dan kemeriahannya tetap sama sehingga Hari Gawai.

Hari Gawai 2024: Cuti Umum Negeri Sarawak, Malaysia 1
Hari Gawai 2024

Perbezaan Pesta Kaamatan & Hari Gawai

Setiap tahun, masyarakat di Sabah akan menyambut perayaan yang dipanggil sebagai Pesta Kaamatan pada 30 dan 31 Mei sementara orang di Sarawak pula akan menyambut Hari Gawai pada 1 dan 2 Jun pada setiap tahun.

Walaupun ia telah disambut lama oleh masyarakat di Sabah dan Sarawak, admin yakin pasti masih ramai orang-orang di Semenanjung Malaysia yang masih tidak tahu mengenai kedua-dua perayaan ini.

Justeru, berikut adalah perbezaan di antara Pesta Kaamatan dan Hari Gawai untuk lebih memahami tentang budaya masyarakat Malaysia Timur ini.

Pesta KaamatanHari Gawai
Disambut oleh masyarakat di Sabah.Disambut oleh masyarakat di Sarawak.
Disambut pada 30 dan 31 Mei setiap tahun.Disambut pada 1 dan 2 Jun setiap tahun.
Secara umumnya, Pesta Kaamatan adalah perayaan yang disambut semasa musim menuai. Namun begitu, ia juga merupakan satu festival untuk menghormati ikatan di antara pencipta dan ciptaannya.Seperti Kaamatan, Hari Gawai atau Gawai Dayak juga disambut ketika musim menuai. Hari Gawai merupakan perayaan sosial dan keagamaan yang dibuat bagi memberikan kesyukuran kepada tuhan apabila musim menuai tamat.
Hari Gawai 2024

Hari Gawai 2024

Perayaan Hari Gawai 2024 adalah jatuh pada hari Sabtu dan Jumaat, bersamaan 1 & 2 Jun 2024 dan ia merupakan cuti umum bagi negeri Sarawak di Malaysia.

Perayaan ini adalah salah satu dari perayaan utama yang di sambut oleh kaum Dayak. Oleh itu, sebahagian besar daripada mereka yang bekerja di bandar akan kembali ke kampung mereka untuk merayakannya.

Semoga perkongsian tentang Hari Gawai 2024 di atas bermanfaat untuk anda semua rakyat Malaysia di luar sana.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More