Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Beguk (Mumps) – Gejala, Rawatan dan Pencegahan

Isi Kandungan

Pengenalan

Beguk adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh virus yang menular daripada seorang penghidap kepada orang lain melalui air liur, cecair hidung (bersin), dan hubungan peribadi yang rapat.

Keadaan ini terutama mempengaruhi kelenjar air liur, juga disebut kelenjar parotid. Kelenjar ini bertanggungjawab menghasilkan air liur. Terdapat tiga set kelenjar air liur di setiap sisi wajah anda. Di mana ia terletak di belakang dan di bawah telinga anda. Gejala khas penyakit ini adalah pembengkakan kelenjar air liur.

beguk

Gejala

Gejala beguk kebiasaannya muncul dalam masa dua minggu selepas terdedah kepada virus. Gejala ini termasuklah:

 • Keletihan
 • Selsema
 • Sakit badan
 • Sakit kepala
 • Hilang selera makan
 • Demam

Demam tinggi 39 °C dan pembengkakan kelenjar air liur berlaku dalam beberapa hari berikutnya. Kelenjar mungkin tidak semua membengkak sekaligus. Ini kerana ia akan membengkak dan menjadi sakit secara berkala. Anda kemungkinan besar akan menyebarkan virus ini kepada orang lain secara tidak sengaja sesaat anda mendapat virus ketika kelenjar parotid membengkak.

Majoriti pesakit yang menghidap penyakit beguk ini menunjukkan gejala virus. Walau bagaimanapun, ada juga pesakit yang tidak mempunyai gejala – gejala seperti yang dinyatakan ini.

Rawatan

Oleh kerana penyakit ini adalah disebabkan oleh virus, ia tidak akan bertindak balas terhadap antibiotik atau ubat lain. Walau bagaimanapun, anda boleh merawat gejala diatas untuk menjadikan diri anda lebih selesa semasa anda sakit. Ini termasuk:

 • Rehat ketika anda lemah atau letih.
 • Ambil ubat penghilang rasa sakit bebas (painkiller), seperti acetaminophen dan ibuprofen, untuk mengurangkan demam anda.
 • Gunakan ais untuk tenangkan kelenjar yang bengkak.
 • Minum air putih secukupnya untuk mengelakkan dehidrasi akibat demam.
 • Makan makanan seperti sup, yogurt, dan makanan lain yang tidak sukar dikunyah (mengunyah akan memberi rasa sakit apabila kelenjar anda membengkak).
 • Elakkan makanan dan minuman berasid yang boleh menyebabkan lebih banyak kesakitan pada kelenjar air liur anda.

Jika sudah masuk satu minggu anda mendapat rawatan daripada doktor, anda sudah boleh kembali menerusi aktiviti harian anda dengan baik. Pada tahap ini, anda tidak lagi berjangkit. Penyakit beguk ini hanya berlaku dalam beberapa minggu sahaja. Sepuluh hari selepas mendapat rawatan untuk penyakit ini, anda pasti berasa lebih sihat. Selain itu, majoriti yang mendapat beguk tidak dapat dijangkiti penyakit ini untuk kali kedua.

Penutup

Akhir kata, diharapkan perkongsian kali ini berkaitan Beguk – Gejala, Rawatan dan Pencegahan ini akan memberi sedikit info untuk tatapan anda semua. Untuk mendapatkan lebih banyak info berkaitan kesihatan dan info – info semasa anda boleh layari website t.me/tcerdot.my. Terima Kasih.

Artikel yang menarik: Penyakit Asid Refluks, Penyakit Resdung, Penyakit Poliosis,

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More