Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Kenali 3 Jenis Haji: Haji Tamatt’u, Haji Ifrad & Haji Qiran

Jemaah Haji seharusnya mengetahui dan memahami terlebih dahulu jenis-jenis Haji dan Miqatnya, supaya boleh memilih jenis Haji apakah yang paling sesuai baginya dan dari Miqat manakah dia patut melakukan ibadahnya.

Isi Kandungan

Mengenai Haji

Haji adalah rukun Islam yang kelima yang dilakukan dengan menziarahi kota paling suci Islam, iaitu Makkah dari Arab Saudi.

Haji lima (5) hingga enam (6) hari adalah kewajipan sekali dalam seumur hidup bagi semua umat Islam yang mempunyai keupayaan fizikal dan kewangan untuk melaksanakan perjalanannya.

Ziarah adalah tiang kelima amalan Islam untuk setiap Muslim (yang lain menjadi profesion iman, lima doa harian, amal dan puasa Ramadan), seperti yang dikatakan di dalam Al-Quran, iaitu:

وَلِلَّهِ عَلَى النَّاسِ حِجُّ الْبَيْتِ مَنِ اسْتَطَاعَ إِلَيْهِ سَبِيلًا

“Dan [kerana] kepada Allah dari rakyat adalah ziarah ke rumah – bagi sesiapa yang dapat mencari jalannya.”

Surah Ali ‘Imran [3:97]

Setiap tahun Zulhijjah, bulan terakhir kalendar Hijri Lunar Islam, berjuta-juta umat Islam dari seluruh dunia mengumpulkan simpanan mereka untuk “menghadiri perjalanan epik” ke arah Makkah dan melaksanakan ibadah Haji.

Tidak ada perjalanan, tidak ada pengalaman rohani, ataupun peluang untuk berhubung dengan Allah yang cukup besar seperti Haji, kerana ia menandakan tindakan luar dari perjalanan secara fizikal dan tindakan ke dalam setiap perenungan iman mereka.

Dengan perjalanan sedemikian yang datang banyak pengorbanan, kekuatan dan jumlah ganjaran yang tidak dapat dibayangkan. Hadis berkata:

“Sesiapa yang melakukan Haji dan tidak melakukan apa-apa kesalahan atau melakukan apa-apa kejahatan akan kembali (bebas) dosa seperti pada hari ibunya melahirkannya.”

[Bukhari, Muslim]

Sebahagian daripada hadis yang lain, Rasulullah SAW berkata:

“… Haji yang diterima tidak membawa ganjaran tetapi syurga.”

[Bukhari, Muslim]
Kenali 3 Jenis Haji: Haji Tamatt'u, Haji Ifrad & Haji Qiran 1

Tiga Jenis Haji

Ibadah Haji dipercayai bukan hanya untuk mengikuti model Nabi Muhammad SAW, tetapi juga untuk menjejaki peristiwa dari kehidupan Nabi Ibrahim A.S. dan anaknya Nabi Ismail A.S.

Jemaah Haji boleh memilih untuk memilih mana-mana antara tiga (3) prosedur atau jenis Haji yang lebih sesuai untuk mereka, iaitu

Haji Tamatt’uHaji Tamatt’u adalah melakukan Umrah dahulu, kemudian melakukan Haji pada tahun yang sama, iaitu mengerjakan Umrah dahulu dalam bulan-bulan Haji (Syawal, Zulkaedah, 10 hari pertama Zulhijjah).
Jemaah Haji yang berniat untuk melaksanakan Haji Tamatt’u mesti menggabungkan ibadah Umrah dengan Haji.
Mengorbankan haiwan diperlukan untuk menyelesaikan bentuk Haji ini.
Seorang jemaah Haji yang menjalankan jenis Haji ini dipanggil Mutamatti.
Haji Ifrad
Haji Ifrad adalah menunaikan Haji sebelum Umrah dalam musim haji pada tahun yang sama, iaitu mengerjakan Haji dahulu dalam bulan Haji kemudian mengerjakan Umrah.
Atau mengerjakan Umrah di luar musim Haji kemudian baru menunaikan Haji dalam tahun itu juga.
Haji Irfad adalah melaksanakan ibadah Haji sahaja tanpa mengorbankan haiwan (Hadee) atau Qurbani.
Jemaah Haji yang berniat untuk melaksanakan Haji Ifrad mesti melakukan Haji terlebih dahulu barulah melakukan Umrah.
Jemaah Haji ini mestilah tetap dalam keadaan berihram sehingga Tahallul 10 Zulhijah.
Jemaah Haji yang mengerjakan Haji Ifrad tidak dikenakan Dam (denda).
Seorang jemaah Haji yang menjalankan jenis Haji ini dipanggil Mufrid.
Haji QiranHaji Qiran ialah berniat menggabungkan atau menghimpunkan Umrah dan Haji pada satu perjalanan musafir (sekali pergi) dalam bulan-bulan Haji dengan berihram dari Miqat Haji.
Haji Qiran adalah melaksanakan kedua-dua Haji dan Umrah semasa berada di negeri Ihram.
Haji ini memerlukan mengorbankan haiwan untuk menyelesaikan ibadah Haji.
Seorang jemaah Haji yang menjalankan jenis Haji ini dipanggil Qaarin.
Kenali 3 Jenis Haji: Haji Tamatt'u, Haji Ifrad & Haji Qiran 2

Haji Yang Paling Afdal

Haji Ifrad adalah yang paling baik kerana ianya dilakukan oleh Rasulullah SAW sepertimana yang diriwayatkan oleh Jabir dan Aisyah dalam hadis yang diriwayatkan Bukhari dan Muslim.

Walau bagaimanapun, mana-mana Jemaah Haji boleh memilih jenis Haji yang diinginkan mengikut kesesuian dan kemahuan Jemaah itu sendiri.

Haji adalah rukun Islam kelima dan hukumnya adalah WAJIB ke atas seluruh umat Islam sekali seumur hidup bagi yang berkemampuan.

Semoga kita dijemput oleh Allah SWT menjadi tetamu-Nya sebelum dipertemukan dengan-Nya. Aamiin Ya Mujib.

Semoga perkongsian info tentang jenis-jenis Haji ini sedikit sebanyak dapat menambahkan ilmu pengetahuan anda dan bermanfaat untuk semua umat Islam diluar sana.

Selamat Menunaikan Ibadah Haji kepada semua umat Islam yang akan dijemput menjadi tetamu-Nya!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More