Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Khabib Menang Dalam Tangisan, Umum Persaraan Kerana Hormati Permintaan Ibu

Khabib Nurmagomedov Mengalahkan Justin Gaethje untuk mengekalkan kejuaraan UFC miliknya.

Pertandingan Ultimate Fighting Championship terbesar tahun ini, Khabib Nurmagomedov menentang Justin Gaethje untuk kejuaraan 155 paun, dan Khabib menang pada Sabtu malam di Pulau Yas di Abu Dhabi.

Selepas pertarungan, Nurmagomedov tiba-tiba mengumumkan pengunduran dirinya dari sukan ini.

Tiga hari sebelum mengetuai U.F.C. 254 di Abu Dhabi, tarikan utama, Khabib Nurmagomedov, memberitahu wartawan bahawa dia merancang untuk bersara sebagai U.F.C. yang tidak pernah dikalahkan. juara ringan.

Dia sepertinya bermaksud dia akan membuat gerakan itu akhirnya.

Ternyata dia berniat melakukannya dengan segera.

Dia memerlukan kurang dari dua pusingan pada Sabtu malam untuk menghantar pencabar Amerika yang keras, Justin Gaethje, dalam acara utama kad pertarungan yang U.F.C. dijangka mengancam rekod bayar per tontonan dari segi jumlah penonton.

Khabib
Gambar dari Getty Images

Kemenangan Nurmagomedov menyatukan gelaran ringan U.F.C., mengukuhkan kedudukannya sebagai pejuang utama organisasi, dan merupakan kemenangan pertamanya setelah kematian ayah dan jurulatihnya, Abdulmanap Nurmagomedov.

Selepas kemenangannya, Nurmagomedov mengambil mikrofon semasa wawancara pasca pertarungan dan mengatakan bahawa dia akan meninggalkan sukan ini.

“Tidak mungkin saya akan datang ke sini tanpa ayah saya,” katanya.

https://www.instagram.com/tv/CGvcTYJBI5x/?igshid=18kf7jvl6k7z1

Kemenangan Nurmagomedov yang tegas terhadap Gaethje adalah titik tertinggi dalam pertandingan 2020 untuk seni mempertahankan diri campuran.

Dia memulakan tahun yang dijadwalkan untuk menghadapi Tony Ferguson pada bulan April di Barclays Center di Brooklyn, tetapi kad itu ditunda kerana wabak coronavirus dan U.F.C. memindahkannya akhirnya ke Jacksonville, Fla. Dengan Nurmagomedov tidak dapat kembali ke Amerika Syarikat dari Rusia kerana larangan perjalanan pandemik, Gaethje menggantikannya sebagai lawan Ferguson, kemudian menewaskan kemenangan kalah mati teknikal, satu-sisi, lima pusingan.

Kemudian pada bulan Julai, Abdulmanap Nurmagomedov meninggal dunia akibat komplikasi Covid-19.

Namun, Nurmagomedov bersetuju untuk menghadap Gaethje dalam gaya permainan yang menggoda. Nurmagomedov adalah ahli gusti tanpa henti yang juga mahir dengan pukulan dan tendangan, sementara serangan Gaethje yang berimpak tinggi membuatnya mendapat julukan “The Highlight.”

Selepas minit pertama berhati-hati dalam pertarungan mereka, Nurmagomedov memberikan tekanan, menyerap pukulan hebat dari Gaethje dengan harga yang cukup dekat untuk menarik lawannya. Gaethje mundur, tetapi juga diturunkan dengan kekuatan penuh, dengan harapan memberi ruang untuk dirinya beroperasi. Menjelang akhir pusingan pertama, Nurmagomedov menyeret Gaethje ke tanah.

Khabib
Sumber gambar dari Getty Images

Pada babak kedua, Gaethje melakukan tendangan keras ke paha Nurmagomedov. Ketika dia mencuba yang lain, Nurmagomedov menarik kakinya dan mengejek Gaethje. Dia melilit dirinya pada pencabar dan akhirnya mengikat kakinya di leher Gaethje, menguncinya dalam keadaan tersedak segitiga sehingga dia tidak dapat melepaskan diri. Gaethje menyerahkan hampir dua minit ke pusingan.

Kemenangan itu memberi Nurmagomedov bonus tunai untuk persembahan terbaik malam itu, dan selepas itu dia meletakkan sarung tangannya di kanvas dan menjelaskan bahawa dia dan ibunya bersetuju dia harus bersara.

“Saya berjanji kepadanya akan menjadi pertarungan terakhir saya,” katanya. “Saya mesti mengikuti ini.”

Dana White, U.F.C. presiden, memberitahu sidang media selepas perang bahawa dia tidak mengabaikan Nurmagomedov untuk bersara.

“Apa yang dia lalui, kita semua beruntung dapat melihatnya bertengkar malam ini,” kata White, yang juga mengungkapkan bahawa Nurmagomedov bersaing dengan patah tulang di kakinya. “Dia adalah orang yang paling sukar di planet ini.”

Sudah tentu, U.F.C. lain persaraan telah terbukti sementara.

Juara kelas berat ringan lama Randy Couture pernah bersara di segi delapan, hanya untuk kembali. Dan setelah acara 9 Mei di Jacksonville, juara bantamweight Henry Cchedo mengumumkan persaraannya sendiri, tetapi mengatakan dia akan berjuang lagi untuk mendapatkan jumlah wang yang tepat.

“Apa yang dia lalui, kita semua beruntung dapat melihatnya bertarung malam ini,” kata White, yang juga mengungkapkan bahawa Nurmagomedov bersaing dengan patah tulang di kakinya. “Dia adalah orang yang paling sukar di planet ini.”

Khabib

Sudah tentu, U.F.C. lain persaraan telah terbukti sementara.

Juara kelas berat ringan lama Randy Couture pernah bersara di segi delapan, hanya untuk kembali. Dan setelah acara 9 Mei di Jacksonville, juara bantamweight Henry Cchedo mengumumkan persaraannya sendiri, tetapi mengatakan dia akan berjuang lagi untuk mendapatkan jumlah wang yang tepat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More