Sumber Rujukan Globalisasi Anda

KOLEKSI NOTA RINGKAS DAN PADAT MATEMATIK TINGKATAN 2

KOLEKSI NOTA RINGKAS DAN PADAT MATEMATIK TINGKATAN 2 ini adalah sebahagian kertas soalan yang telah berjaya dikumpulkan dan dikemaskini oleh kami.

Portal ini dibangunkan untuk membantu pelajar terutamanya, serta para guru dan juga ibubapa dalam nota yang terbaik untuk proses pengajaran dan pembelajaran yang lebih bersistematik dan berkesan. Kehadiran portal ini juga diharapkan dapat dijadikan sebaga platform rujukan lengkap untuk bakal-bakal pelajar yang akan menghadapi Peperiksaan SPM terutamanya.

Sehubungan dengan itu, anda boleh memuat turun nota ringkas dan padat ini pada pautan muat turun pdf yang telah disediakan di bawah. Semoga ibubapa, guru dan pelajar mempoleh bermanafaat dari bahan yang disediakan.

Isi Kandungan

Dapatkan “KOLEKSI NOTA RINGKAS DAN PADAT” di sini

Di sini admin nak kongsikan bahan tersebut. Sila download menggunakan link yang telah disediakan.

Format dokumen ini adalah dalam ‘PDF’. Semoga bermanfaat untuk semua.

 TAJUK

 LINK DOWNLOAD

1 : POLA DAN JUJUKAN STANDARD KANDUNGAN

2 : PEMFAKTORAN DAN PECAHAN ALGEBRA

3 : RUMUS ALGEBRA

4: POLIGON

5: BULATAN

6: BENTUK GEOMETRI TIGA DIMENSI 

7: KOORDINAT

8: GRAF FUNGSI

9 : LAJU DAN PECUTAN

10 : KECERUNAN GARIS LURUS

11 : TRANSFORMASI ISOMETRI

12 : SUKATAN KECENDERUNGAN MEMUSAT

13 : KEBARANGKALIAN MUDAH

Semoga bermanfaat buat semua.

 

Tip skor A Matematik – Calon SPM boleh guna cara ini. Selamat Mencuba!

KOLEKSI NOTA RINGKAS DAN PADAT MATEMATIK TINGKATAN 2 1

Kami nak share teknik dan cara belajar Matematik supaya pelajar dapat skor A dalam subjek tersebut. Untuk dapat result macam ni perlukan kepada teknik dan cara belajar subjek Matematik dengan betul.

  • Fokus dalam kelas

Fokus adalah perkara utama yang wajib dilakukan semasa belajar Matematik dalam kelas. Bila kita fokus, kita tahu di mana yang kita tak faham dan di mana yang kita faham. Kalau tak faham, tanda siap-siap dan bersedia untuk pergi berjumpa guru.

KOLEKSI NOTA RINGKAS DAN PADAT MATEMATIK TINGKATAN 2 2
sentiasa fokus semasa belajar
  • Latih diri buat latihan Matematik 1 jam setiap hari.

Dalam subjek matematik, kita tak bole lari dari membuat latihan. Admin sarankan para pelajar membuat latihan sekurang-kurangnya 1 jam untuk membiasakan diri dengan “Trick” dan kaedah untuk menjawab soalan matematik.

  • Rajin membuat latihan dan mengajar rakan sekelas

Kita seharusnya rajin membuat latihan samaada didalam atau diluar kelas. Admin menasihatkan pelajar rajin membiasakan diri dengan kertas soalan peperiksaan dan juga membuat “Study Group” dengan rakab sebaya.  Boleh rujuk disini untuk contoh SOALAN SPM bagi subject Matematik. Boleh rujuk artikel dari Sinar Harian disini hasil daripada study group enam sekawan.

KOLEKSI NOTA RINGKAS DAN PADAT MATEMATIK TINGKATAN 2 3
Edna Maryam (tiga, kanan) bersama lima rakannya ketika mengambil keputusan UPSR, hari ini di SK Sultan Sulaiman 1, Kuala Terengganu. – Sihar Harian.
  • Hafal Formula Matematik

Perkara ni wajib bagi pelajar hafal dan ingat sebab pelajar tidak dapat lari daripada formula Matematik. Formula Matematik perlu digunakan dalam setiap operasi hitungan Matematik.

  • Tip akhir: Tanamkan dalam diri dan minda pelajar bahawa belajar Matematik amat mudah

Apabila kita cuba tanam dalam diri dengan “Mind Set” macam ni, kita akan cenderung untuk lebih bersemangat dalam belajar. Sentiasa berusaha belajar secara konsisten dan juga.

Anda juga boleh memuat turun soalan exam disini. Semoga berjaya dunia akhirat.

Penutup

Sekian. Semoga perkongsian pada kali ini iaitu KOLEKSI NOTA RINGKAS DAN PADAT MATEMATIK TINGKATAN 2 memberikan manfaat kepada anda semua.  Teruskan bersama kami di t.me/tcerdot.my untuk mendapatkan informasi dan bahan-bahan pendidikan yang terkini dan terbaik dari semasa ke semasa. Terima kasih.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More