Sumber Rujukan Globalisasi Anda

25 Jenama Kurma Israel Di Malaysia Yang Perlu Kita Tahu & Elakkan

Berikut kami kongsikan jenama-jenama kurma Israel yang terdapat dipasaran Malaysia yang kita perlu boikot pada bulan Ramadan nanti.

Isi Kandungan

Seruan Untuk Memboikot Kurma Israel Menjelang Ramadan

Kurma sentiasa menjadi makanan popular semasa Ramadan, dan menjadi tradisi umat Islam sedunia untuk berbuka puasa dengan kurma.

Pengambilan kurma biasanya meningkat pada bulan yang mulia itu.

Jenis dan jenama kurma yang berbeza boleh didapati dengan mudah di kebanyakan kedai atau pasar raya.

Kurma tumbuh dalam persekitaran tertentu seperti padang pasir dan ia berasal dari banyak negara Timur Tengah yang merupakan pengeksport purata kurma, termasuk Israel.

Negara Zionis dikenali sebagai pengeluar kurma Medjool terbesar di dunia. Nilai eksport kurma Israel mencecah hampir Rp5 trilion, menurut Food and Agriculture Organization (FAO).

Bagaimanapun, Ramadan sering disusuli dengan gesaan memboikot produk Israel berikutan serangan negara itu ke atas Palestin.

Sehingga 24 Februari 2024, serangan Israel telah membunuh 29,000 rakyat Palestin sejak 7 Oktober 2023, termasuk wanita, kanak-kanak dan orang tua.

Ini telah membawa kepada sentimen negatif terhadap produk yang dianggap dikaitkan dengan Israel, termasuk kurma.

25 Jenama Kurma Israel Di Malaysia Yang Perlu Kita Tahu & Elakkan 1

American Muslims for Palestin (AMP) telah mengenal pasti produk-produk kurma Israel untuk diboikot bagi menyokong kemerdekaan Palestin.

Kurma Israel adalah ia dihasilkan

  • mengenai penempatan haram Israel.
  • dari tanah Palestin yang dicuri.
  • dengan sumber asli yang dicuri.
  • menggunakan buruh Palestin yang dieksploitasi.

AMP menuduh Israel membina industri kurma di atas tanah yang dicuri menggunakan buruh Palestin yang dieksploitasi, termasuk kanak-kanak.

Menurut Aljazeera, AMP menggesa masyarakat Islam supaya tidak membeli produk kurma yang dilabel dari Israel, Tebing Barat, dan Lembah Jordan, serta jika asalnya tidak dinyatakan. Pengeluar kurma Israel juga menukar label dalam usaha untuk mengelirukan asal usul tarikh tersebut.

Rakan Al-Aqsa, sebuah NGO bukan keuntungan yang berpangkalan di UK yang berdedikasi untuk mempertahankan hak asasi manusia Palestin, menggesa umat Islam supaya berhati-hati dengan apa yang mereka makan semasa Ramadan.

“Dengan memilih untuk tidak membeli kurma Israel pada Ramadan ini, masyarakat Islam boleh menghantar mesej yang jelas dan kuat untuk mengutuk pendudukan haram Israel dan aparteid di Palestin.”

Aktivis pro-Palestin, Shamiul Joarder, dari FAO di UK.
25 Jenama Kurma Israel Di Malaysia Yang Perlu Kita Tahu & Elakkan 2
Kurma Israel

Kempen Boikot Kurma Israel

Kurma dianggap sebagai “emas hitam” Palestin. Mereka adalah produk semula jadi yang penting dari bumi Palestin yang suci dan diberkati.

Dengan bulan suci Ramadan yang mengetuk pintu, “emas hitam” ini sangat suci kerana ritual umat Islam berbuka puasa bersama mereka. Tetapi perusahaan penjajah Israel telah menghasilkan industri kurma sendiri dengan cara yang lebih jahat.

  • Ladang kurma Israel mendapat keuntungan daripada kecurian dan penderaan. Mereka kebanyakannya ditanam di penempatan haram Israel dan ditanam menggunakan sumber asli yang dicuri seperti air.
  • Buruh Palestin, yang sering dipaksa oleh keperluan ekonomi untuk bekerja di penempatan haram ini, terpaksa bekerja dalam keadaan fizikal yang melelahkan.
  • Undang-undang buruh Israel hampir-hampir tidak dikuatkuasakan apabila ia berkaitan dengan pekerja Palestin, menyebabkan rakyat Palestin ini bergaji rendah dan tidak diberi pampasan untuk kerja-kerja pecah belakang mereka.

Sejak 2021, tiada satu paun kurma pun dieksport ke Amerika Syarikat dari Gaza mengikut data yang diberikan oleh Perkhidmatan Penyelidikan Ekonomi Jabatan Pertanian Amerika Syarikat. Ini berikutan pengepungan Israel yang menyesakkan di Gaza yang telah menghalang rakyat Palestin daripada mengeksport kurma tempatan mereka, kurma terkenal Deir Al Balah.

Sementara itu, Israel terus menjadi salah satu pengeksport utama kurma ke Amerika Syarikat.

Pada tahun pasaran 2022/2023, Israel mengeksport sekurang-kurangnya 12 juta dolar kurma ke Amerika Syarikat.

Justeru, boikot anda terhadap kurma Israel adalah penting untuk menolak industri eksploitatif ini.

25 Jenama Kurma Israel Di Malaysia Yang Perlu Kita Tahu & Elakkan 3

Senarai Produk Kurma Israel

Berikut adalah senarai jenama kurma Israel yang terdapat dipasaran Malaysia. Mohon berhati-hati dengan jenama-jenama seperti berikut:

Jenama Untuk Boikot
1. Anna and Sarah
2. Bomaja
3. Bonbierra
4. Carmel
5. Delilah
6. Desert Diamond
7. Fancy Medjoul
8. Food To Live
9. Hadiklaim
10. Jordan Plains
11. Jordan River
12. Kalahari
13. Karsten Farms
14. King Solomon
15. Mehadrin
16. NavaFresh
17. Premium Medjoul
18. Rapunzel
19. Red Sea
20. Royal Treasure
21. Shams
22. Sincerely Nuts
23. Star Dates
24. Tamara Barhi
25. Urban Platter
25 Jenama Kurma Israel Di Malaysia Yang Perlu Kita Tahu & Elakkan 4
Kurma Israel

Taktik Israel banyak digunakan bagi mendapat perhatian dan permintaan dari pasaran semasa bulan Ramadan.

Oleh itu, anda perlu berhati-hati dan sentiasa cakna akan senarai jenama kurma Israel yang perlu dielakkan.

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk anda semua diluar sana!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More