Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Kusta – Gejala, Jenis dan Rawatan

Kusta adalah jangkitan bakteria kronik dan progresif iaitu akan merebak sehingga satu badan. Penyakit ini akan mempengaruhi terutamanya saraf kaki, kulit, lapisan hidung, dan saluran pernafasan atas. Kusta juga dikenali sebagai penyakit Hansen.

Bakteria Mycobacterium leprae menyebabkan kusta. Bakteria ini akan merebak melalui sentuhan dengan rembesan mukosa seseorang yang dijangkiti. Ini biasanya berlaku apabila seseorang yang menghidap kusta bersin atau batuk.

Penyakit ini tidak mudah berjangkit. Walau bagaimanapun, hubungan yang kerap dan berulang dengan orang yang tidak dirawat untuk jangka masa yang lebih lama boleh menyebabkan penyakit ini merebak.

Bakteria yang bertanggungjawab untuk penyakit ini merebak dengan sangat perlahan. Seterusnya, ia menghasilkan ulser kulit, kerosakan saraf, dan kelemahan otot. Sekiranya tidak dirawat, ia boleh menyebabkan cacat teruk dan kecacatan yang ketara.

Selain itu, ia adalah salah satu penyakit tertua dalam sejarah yang tercatat. Rujukan bertulis pertama yang diketahui mengenai penyakit ini adalah sekitar tahun 600 BC.

Isi Kandungan

Gejala

Gejala utama penyakit ini termasuk:

 • Kelemahan otot
 • Tiada rasa di tangan, lengan, kaki, dan kaki
 • Luka kulit

Lesi kulit mengakibatkan penurunan sensasi terhadap sentuhan, suhu, atau kesakitan. Mereka tidak sembuh, walaupun setelah beberapa minggu. Mereka lebih ringan daripada warna kulit biasa anda atau mungkin kemerahan akibat keradangan.

kusta

Jenis

terdapat tiga jenis yang berkaitan dengan penyakit ini:

 • Pertama kusta tuberkuloid, tindak balas imun adalah baik. Seseorang dengan jangkitan jenis ini hanya menunjukkan beberapa luka. Penyakit ini ringan dan hanya menular.
 • Kedua penyakit kusta, tindak balas imun kurang baik. Jenis ini juga mempengaruhi kulit, saraf, dan organ lain. Terdapat luka yang meluas, termasuk nodul (benjolan besar dan lebam). Bentuk penyakit ini lebih mudah menular.
 • Ketiga penyakit kusta sempadan, terdapat gambaran klinikal penyakit kusta tuberkuloid dan lepromatous. Jenis ini dianggap antara dua jenis yang lain.

kusta 2

Rawatan

beberapa antibiotik merawat kusta dengan membunuh bakteria yang menyebabkannya. Antibiotik ini merangkumi:

 • dapsone (Aczone)
 • rifampin (Rifadin)
 • clofazimine (Lamprene)
 • minocycline (Minocin)
 • ofloxacin (Ocuflux)

Doktor anda mungkin akan menetapkan lebih daripada satu antibiotik pada masa yang sama.

Mereka juga mungkin mahu anda mengambil ubat anti-radang seperti aspirin (Bayer), prednisone (Rayos), atau thalidomide (Thalomid). Rawatan ini akan berlangsung selama berbulan-bulan dan mungkin sehingga 1 hingga 2 tahun.

Anda tidak boleh mengambil thalidomide jika anda hamil atau mungkin hamil. Ia boleh menghasilkan kecacatan kelahiran yang teruk.

Penutup

Akhir kata, diharapkan perkongsian kali ini berkaitan Kusta – Gejala, Jenis dan Rawatan ini akan memberi sedikit info untuk tatapan anda semua. Untuk mendapatkan lebih banyak info berkaitan kesihatan dan info – info semasa anda boleh layari website t.me/tcerdot.my. Terima Kasih.

Artikel yang menarik: Penyakit Leukimia, Penyakit Gastrik, Penyakit Hernia, Penyakit Trypofobia, Penyakit Riket

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More