Sumber Rujukan Globalisasi Anda

CONTOH LATIHAN KARANGAN BAHASA INGGERIS UPSR

Latihan Karangan Bahasa Inggeris UPSR ini adalah himpunan contoh-contoh karangan hasil dari perkongsian guru-guru yang berpengalaman untuk membantu para pelajar membuat  persedian bagi meghadapi peperiksaan UPSR. Bahan-bahan yang terpilih ini dibentuk dan dikemukakan dalam format baharu dan memenuhi piawaian standard Lembaga Peperiksaan Malaysia dan KPM.

Diharapkan Latihan Karangan Bahasa Inggeris yang dikongsi ini serba sedikit membantu pelajar dalam meningkatkan pengetahuan dan kemahiran dalam membina karangan yang menarik dan terbaik. Latihan yang cukup juga sangat penting dalam membantu pelajar dalam menghadapi peperiksaan sebenar nanti.

Untuk mendapatkan Latihan Karangan Bahasa Inggeris UPSR anda boleh memuat turun seperti dibawah:

Isi Kandungan

Dapatkan “Latihan Karangan Bahasa Inggeris” di sini

Di sini admin nak kongsikan bahan tersebut. Sila download menggunakan link yang telah disediakan.

Format dokumen ini adalah dalam ‘PDF’

Download Disini:

Himpunan Koleksi Latih Tubi Bahasa Inggeris!!

Untuk mendapatkan koleksi latih tubi BI tahun 1-5 , anda boleh click link berikut: Latih Tubi Bi Tahun 1-5

Tips Mudah Untuk Menulis Esei Dalam Bahasa Inggeris

1.Wujudkan sebuah “Bank Perkataan”

Ini adalah teknik yang menarik untuk membantu anda dalam penulisan esei. Pertama sekali, pilih satu topik dan tuliskan sebuah thesis. Thesis adalah hujah utama bagi esei anda. Sebagai contoh, jika topik anda adalah berkaitan membaca, maka thesis yang sesuai boleh menjadi “Membaca membuatkan anda menjadi lebih bijak.”

Setelah anda mempunyai satu thesis (asas penulisan anda), fikirkan pula tentang topik utama dan cari perkataan-perkataan yang berkait dengannya dalam pelbagai cara. Kemudian, cambahkan senarai itu kepada perkataan-perkataan yang tidaklah terlalu hampir maknanya dengan topik utama anda. Untuk menguasai bahas melayu penulisan, pelajar perlu memperbnyakkan membuat Latihan Karangan Bahasa Inggeris.

Sebagai contoh, bagi idea di atas, senarai utama anda mungkin mempunyai perkataan-perkataan seperti, ‘books‘, ‘reading‘ dan ‘intelligence‘. Manakala cabang dari senarai yang pertama mungkin mempunyai perkataan-perkataan seperti “Harry Potter,” “reading by a fire” atau “test scores.”

2.Berlagak Seperti Seorang Wartawan

Apabila anda diberikan suatu topik untuk ditulis, teruskan sahaja dan terokai pilihan-pilihan yang ada untuk thesis anda. Tanyakan soalan-soalan. Jadilah seorang yang penuh dengan rasa ingin tahu. Semakin banyak soalan yang anda tanyakan sebelum mula menulis, semakin banyak maklumat yang anda akan perolehi untuk esei itu.

Esei yang mantap adalah sebuah penulisan yang sarat dengan maklumat, namun ditulis dengan cara yang ringkas. Proses membayangkan diri anda sebagai seoarang wartawan ini bakal memberikan bahan-bahan, ungkapan dan perbendaharaan kata yang sangat berharga untuk memulakan proses penulisan anda.

Penutup

Teruskan bersama kami di t.me/tcerdot.my untuk mendapatkan informasi dan bahan-bahan pendidikan yang terkini dan terbaik dari semasa ke semasa. Terima kasih kerana menyokong kami dan semoga artikel Latihan Karangan Bahasa Inggeris ini membantu anda.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More