Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Pemberian Vaksin AstraZeneca Dimasukkan Dalam PICK

KUALA LUMPUR: Kerajaan memutuskan untuk kembali memasukkan AstraZeneca dalam senarai vaksin arus perdana Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK).

Sehubungan itu, kaedah pemberian vaksin AstraZeneca tidak lagi diteruskan secara sukarela, sebaliknya ditetapkan menerusi aplikasi MySejahtera dalam tempoh akan datang.

Menteri Penyelaras PICK, Khairy Jamaluddin, berkata masyarakat kini sudah tidak lagi meragui vaksin dan ia diterima baik dalam kalangan rakyat di negara ini.

Selain itu, beliau berkata, pihaknya sedang melihat kemudahan untuk memilih jenis vaksin COVID-19 dikehendaki yang mungkin diberikan kepada orang ramai melalui MySejahtera yang akan dikemaskini dalam tempoh terdekat.

“Kalau kita melihat kepada keputusan kaedah sukarela ini, ia dibuat apabila ada keengganan dalam kalangan masyarakat untuk menerima vaksin AstraZeneca.

“Ia disebabkan beberapa berita mengaitkan vaksin ini dengan kes pembekuan darah. Maka, kaedah sukarela dibuat berdasarkan keputusan ‘inform decision’ oleh individu terbabit,” katanya pada sidang media di sini hari.

Sumber Berita Harian

Artikel lain: Khairy Jamaluddin Mohon Maaf Atas Masalah Web MySejahtera

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More