Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Peningkatan Sambungan 4G dan Penambahbaikan 5G

Isi Kandungan

Peningkatan Sambungan 4G dan Penambahbaikan 5G

3 syarikat telekomunikasi teratas di Malaysia – Celcom, Digi dan Maxis telah mengumumkan bahawa mereka telah menandatangani Perjanjian Definitif untuk bersama-sama membangun dan berkongsi infrastruktur gentian yang akan membolehkan mereka menggunakan backhaul serat ke stesen pangkalan bergerak lebih cepat dan lebih efisien tanpa pendua. Hasilnya, kerjasama ini akan meningkatkan sambungan 4G dan meningkatkan infrastruktur gentian yang akan menjadi asas yang kuat untuk rangkaian 5G masa depan.

4g

Ketiga-tiga syarikat telekomunikasi tersebut akan menggabungkan kepakaran mereka dalam merancang, membina, menugaskan, mengendalikan dan menyelenggara infrastruktur gentian yang berkaitan di seluruh negara. Mereka juga akan berusaha meningkatkan perkongsian infrastruktur serat dan untuk meningkatkan pengaturan pertukaran bersama.

Menurut kenyataan itu, penyambungan gentian akan melengkapkan akses gelombang mikro untuk memberikan kombinasi backhaul yang cekap untuk stesen pangkalan bergerak. Ia menambah bahawa teknologi gelombang mikro memungkinkan penyebaran yang cepat sementara peningkatan infrastruktur gentian akan membolehkan ketiga-tiga syarikat telekomunikasi lebih bersedia untuk permintaan lalu lintas internet yang tinggi terutama di kawasan berimpak tinggi. Peningkatan ini akan membolehkan industri memperluas backhaul 4G untuk menyokong laman 5G baru dan fiber ke pengembangan rumah.

Celcom, Digi dan Maxis telah terlibat dalam perkongsian infrastruktur gentian sejak tahun 2005 untuk kapasiti lebar jalur, diikuti oleh perkongsian kabel gentian pada tahun 2010. Syarikat telekomunikasi telah mula berkongsi menara sebelum tahun 2000.

Perjanjian perkongsian serat akan berkuatkuasa selama 20 tahun dan perancangan sedang dijalankan untuk pengaturan pembinaan dan pertukaran bersama. Penyedia perkhidmatan lain juga dapat memanfaatkan peluang untuk memanfaatkan kapasitas tambahan dari ketiga telekomunikasi tersebut.

Penutup

Akhir kata, diharapkan perkongsian kali ini berkaitan Rangkaian 4G & 5G ini memberi manfaat kepada anda semua. Untuk mendapatkan lebih banyak info semasa anda boleh layari website t.me/tcerdot.my. Terima Kasih

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More