Sumber Rujukan Globalisasi Anda

KOLEKSI SOALAN LATIH TUBI SAINS TAHUN 5

Soalan Latih Tubi Sains ini adalah himpunan soalan sains tahun 5 untuk panduan dan rujukan para ibu bapa dan guru. Koleksi soalan ini diwujudkan bagi memudahkan semua pihak terutama ibu bapa dan guru dalam  mendapatkan soalan latih tubi dan seterusnya meningkatkan pengetahuan dan kemahiran dalam subjek sains anak masing-masing .

Untuk mendapatkan Soalan Latih Tubi Sains tahun 5 anda boleh memuat turun seperti dibawah:

Isi Kandungan

Dapatkan “Soalan Latih Tubi Sains” di sini

Di sini admin nak kongsikan bahan tersebut. Sila download menggunakan link yang telah disediakan.

Format dokumen ini adalah dalam ‘PDF’

Download Disini:

KOLEKSI SOALAN

MODUL

Set 1

Set 2

Set 3

Set 4

Set 5

Set 6

Koleksi Soalan Latih Tubi Bahasa Melayu Tahun 1-5!!

Untuk mendapatkan soalan latih Tubi Bahasa Melayu Tahun 1-5 anda boleh click link berikut:  Latih Tubi Bahasa Melayu Tahun 1-5

5 Tip Cemerlang Sains!

1. Calon UPSR mesti menguasai fakta (pengelasan, definisi, prinsip Sains dan contoh yang relevan) berdasarkan buku teks KPM.

Murid perlu mempunyai daya hafal yang tinggi untuk fakta atau memahami setiap kandungan pelajaran sukatan Tahun Tiga hingga Tahun Enam KSSR.

2. Faham arahan dan kata kunci soalan (keyword) pada setiap soalan yang diberikan.

Tuliskan topik yang berkaitan pada mana-mana ruang kosong pada soalan. Selalunya jawapan soalan adalah berdasarkan topik yang diketengahkan dalam stimulus (rangsangan) mahupun stem (kata kunci) soalan.

3. Fokus menjawab soalan kertas 1; tangan kanan memegang pensel dan tangan kiri memegang pembaris bertujuan untuk menggariskan kata kunci soalan.

Gunakan teknik yang efektif pada soalan kertas 1. Singkirkan jawapan yang salah sebelum mengesahkan jawapan yang tepat.

4. Soalan berkaitan topik haiwan dan tumbuhan memerlukan murid mengenal pasti dan memahami jenis haiwan dan tumbuhan yang didedahkan di dalam buku teks.

Mengamati setiap spesies haiwan dan tumbuhan dengan melihat ciri-ciri dan pengelasan yang nyata. Topik ini merupakan topik yang sukar bagi taburan murid-murid di kawasan bandar.

5. Mantap dalam 12 Kemahiran Proses Sains (KPS) yang menyumbang 60% soalan kertas2. Manakala 40% soalan kertas 2 menekankan aspek fakta.

Mahirkan dalam membuat inferens dan pemerhatian yang memerlukan bandingan. Latih diri membina carta palang, melakar dan membina jadual dalam kemahiran berkomunikasi.

Penutup

Teruskan bersama kami di t.me/tcerdot.my untuk mendapatkan informasi dan bahan-bahan pendidikan yang terkini dan terbaik dari semasa ke semasa. Terima kasih kerana menyokong kami dan semoga artikel Soalan Latih Tubi Sains ini membantu anda.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More