Sumber Rujukan Globalisasi Anda

KOLEKSI SOALAN LATIHAN KESUSASTERAAN MELAYU SPM+ SKEMA JAWAPAN

Soalan Latihan Kesusasteraan Melayu ini adalah himpunan contoh soalan Sastera melayu untuk rujukan dan latihan para pelajar dan guru. Soalan ini disediakan bersama skema jawapan yang lengkap bagi memudahlan para pelajar atau guru membuat rujukan.

Untuk mendapatkan Soalan Latihan Kesusasteraan Melayu SPM anda boleh memuat turun seperti dibawah:

Isi Kandungan

Dapatkan “Soalan Latihan Kesusasteraan Melayu” di sini

Di sini admin nak kongsikan bahan tersebut. Sila download menggunakan link yang telah disediakan.

Format dokumen Soalan Latihan Kesusasteraan Melayu ini adalah dalam ‘PDF’

Koleksi Soalan

          Modul

Set 1

Set 2

Set 3

Set 4

Set 5

Set 6

Set 7

Mencari Soalan Latihan Kimia!

Bagi anda yang ingin mendapatkan koleksi soalan latihan kimia , anda boleh memuat turun di link Koleksi Soalan Latihan Kimia.

CARA MENULIS JAWAPAN ESEI KESUSASTERAAN MELAYU

1.TEMA

Huraikan tema cerpen Mereka Tidak Mengerti karya Keris Mas. CONTOH MENULIS JAWAPAN ESEI Cerpen ini bertemakan sikap dan perasaan bekas penjajah yang memandang rendah terhadap kemampuan anak negeri untuk mengurus dan mentadbir negara. Bill menganggap anak tempatan seperti Kasim akan gagal melaksanakan projek kerajaan yang diperolehnya dan akhirnya akan meminta tolong daripadanya.

2.PERSOALAN Huraikan persoalan-persoalan yang terdapat dalam cerpen Paku Payung Limau Mandarin karya Azizi Haji Abdullah. Kasih sayang. Contoh, Midun tetap menyayangi gurunya dengan menzirahi dan memberikan buah tangan kepada gurunya walaupun guru tersebut bertindak kasar kepadanya semasa di dalam kelas.

3.PERWATAKAN

Huraikan perwatakan Noraini dalam cerpen Pawana karya Zaharah Nawawi. Noraini ialah watak utama dalam cerpen ini. Noraini seorang janda. Noraini bekerja sebagai penoreh getah. Noraini seorang yang rajin beribadat. Contoh, Noraini tidak pernah meninggalkan sembahyang walaupun dia sibuk bekerja.

KOLEKSI SOALAN LATIHAN KESUSASTERAAN MELAYU SPM+ SKEMA JAWAPAN
KOLEKSI SOALAN LATIHAN KESUSASTERAAN MELAYU SPM+ SKEMA JAWAPAN

4.PENGAJARAN

Jelaskan pengajaran yang terdapat dalam cerpen Rimbaku, Air Mataku karya Usman Awang. Kita hendaklah bijak membuat pertimbangan. Contoh, “Aku” tidak terus pergi ke tempat bapanya ditembak kerana takut menerima nasib yang sama.

KOLEKSI SOALAN LATIHAN KESUSASTERAAN MELAYU SPM+ SKEMA JAWAPAN

Teruskan bersama kami di t.me/tcerdot.my untuk mendapatkan informasi dan bahan-bahan pendidikan yang terkini dan terbaik dari semasa ke semasa. Terima kasih kerana menyokong kami dan semoga artikel Soalan Latihan Kesusasteraan Melayu ini membantu anda..

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More