Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Yamaha Y16ZR penganti Y-suku

Ysuku 2021 telah dilancarkan secara rasmi oleh Hong Leong Yamaha Motor Sdn. Bhd. (HLYM) dengan nama baru Yamaha Y16ZR.

Berikutan merupakan spekulasi, moped sukan generasi seterusnya yang dinanti-nantikan oleh Yamaha akhirnya ada di Malaysia! Hong Leong Yamaha Motor baru sahaja menarik penutup Yamaha Y16ZR 2021 di Malaysia hari ini. Ya, akhirnya kami mengetahui nama rasmi sekarang! Memandangkan populariti penggantinya, Yamaha Y125ZR dan Y15ZR, 2021 Yamaha Y16 ZR adalah salah satu basikal terpanas yang dinantikan peminat Yamaha tahun ini.

Yamaha Y16ZR

Mengenai motosikal ini, seperti yang disangka, Yamaha Y16ZR baru sangat mirip dengan Yamaha Exciter 155 VVA dari Vietnam. Dengan harga RM 10,888 di Malaysia (tidak termasuk insurans, yuran pendaftaran dan cukai jalan), Yamaha Y16ZR 2021 adalah kelebihan menarik. Tanpa melengahkan masa lagi, marilah kita lihat wira baru di bandar.

Sebelum kita menyelami, inilah perkara yang harus anda ketahui. Berbanding dengan model yang sedang berjalan, Yamaha Y15ZR V2, 2021 Yamaha Y16ZR mendapat pelbagai reka bentuk dan kemas kini mekanikal.

Yamaha Y16ZR

Isi Kandungan

REKA BENTUK

Bermula dengan reka bentuk, Yamaha Y16ZR 2021 mendapat reka bentuk kontemporari baru dari awal. Anda namakannya, semuanya dari pameran hingga tempat duduk dan lampu telah diperbaiki. Di hadapan model mendapat unit lampu depan dua bahagian yang direka bentuk semula, di mana balok rendah diletakkan di atas dan rasuk tinggi diletakkan di bahagian bawah. Selain itu, sepasang saluran udara menjadikan Yamaha Y16ZR serba baru kelihatan lebih agresif dan sporty.

Yamaha Y16ZR

Di belakang, model ini juga mendapat lampu belakang yang disemak semula. Yamaha Y16ZR yang baru dilengkapi dengan unit lampu belakang LED gaya R1 yang lebih ramping yang dipasang dengan baik di bahagian ekor yang sempit. Selain itu, pemegang plat dan tempat duduk juga telah dirancang semula.

Yamaha Y16ZR

 

CHASSIS

Di bawahnya, Yamaha Y16ZR 2021 dibangun di sekitar bingkai serba baru yang telah direvisi agar sesuai dengan mesin VVA 155cc baru. Bingkai ini kini dilengkapi kolar tetulang berbentuk Y baru dan pelekap mesin 4.5mm yang lebih tebal. Yamaha mengatakan casis baru telah dioptimumkan untuk meningkatkan prestasi menikung pada kelajuan tinggi.

Yamaha Y16ZR

PENGANTUNGAN DAN PENGHENTIAN

Tugas penggantungan dijaga oleh garpu depan teleskopik dan kejutan mono di bahagian belakang. Sekiranya brek, brek cakera hidraulik di bahagian depan dan belakang menguruskan tugas brek. Namun, berbanding dengan Y15ZR, Y16ZR mendapat kaliper depan 2-pot baru yang berfungsi bersama dengan cakera 245mm yang besar untuk pengereman yang berkesan. Catatan: model tidak mendapat ABS.

Yamaha Y16ZR

 

KEJURUTERAAN

Melangkah ke kemas kini yang paling penting, 2021 Yamaha Y16ZR dikuasakan oleh enjin 4-lejang, 4-injap, SOHC, VVA 155cc yang disejukkan cecair. Dipadankan dengan kotak gear 6-kelajuan yang baru dengan klac assist dan slipper, Yamaha Y16ZR 2021 menghasilkan output kuasa maksimum 17.7 hp @ 9.500 rpm dan tork puncak 14.4 Nm @ 8.000 rpm.

Yamaha Y16ZR

Yamaha telah menyemak semula dan mengemas kini banyak perkara di sekitar powertrain. Untuk lebih mudah difahami, kami telah mengumpulkan perincian dalam borang senarai di bawah.

Kotak gear 6-kelajuan baru dengan klac assist dan slipper.

Pemegang klac yang lebih pendek (10 mm lebih pendek). Berbanding dengan pemetaan pencucuhan satu tingkat dengan kotak gear 5

Yamaha Y16ZR

kelajuan pada 150cc Y15ZR, Y16ZR baru dihubungkan dengan kotak gear 6-kelajuan baru yang menghasilkan pemetaan pencucuhan yang berbeza untuk setiap roda gigi. Sistem VVA Yamaha

Yamaha Y16ZR

2 kamera berasingan mengawal injap pengambilan: satu cam untuk julat rpm pertengahan rendah dan yang lain untuk julat rpm tinggi. Injap pengambilan berkelajuan tinggi mempunyai masa pembukaan yang lebih lama, meningkatkan kecekapan udara masuk dan kapasiti keseluruhan. VVA beroperasi pada 7,400 rpm atau lebih.

ELEKTRONIK DAN AIDS RIDER

Dalam kes elektronik dan alat bantu penunggang, di bahagian dalam, Yamaha Y16ZR 2021 mendapat kluster instrumen LCD negatif baru dengan speedometer, tachometer, penunjuk gear, penunjuk VVA, dan lain-lain. Selain itu, model ini mendapat lampu LED penuh, 12 Soket pengecasan V dan Kunci Pintar Yamaha dengan fungsi panggilan balik dan immobilizer.

Yamaha Y16ZR

Yamaha Y16ZR

Yamaha Y16ZR

KAPASITI TANK BBM DAN RANGE

2021 Yamaha Y16ZR dilengkapi dengan tangki bahan bakar 5.4 liter yang besar dan Yamaha mendakwa Y16ZR dapat mencapai jarak maksimum 256km (tertakluk pada gaya menunggang) .

Yamaha Y16ZR

2021 PILIHAN WARNA DAN HARGA YAMAHA Y16ZR DI MALAYSIA

Model ini terdapat dalam tiga warna iaitu Phantom Grey, Arrow Blue dan Raging Yellow dengan harga jualan yang disyorkan RM 10,888 tidak termasuk pendaftaran, cukai jalan dan insurans di Malaysia. Kantung kunci Royal Selangor Y16ZR yang direka secara eksklusif akan diberikan percuma untuk setiap pembelian. Pemilik bertuah ini boleh mempunyai nama atau nombor pendaftaran basikal yang terukir di kantung kunci secara percuma apabila mereka datang ke mana-mana cawangan Royal Selangor yang berdekatan.

Yamaha Y16ZR

Yamaha Y16ZR

Yamaha Y16ZR

Penutup

Akhir kata, diharapkan perkongsian kali ini berkaitan Yamaha Y16ZR  memberi manfaat kepada anda semua. Untuk mendapatkan lebih banyak info semasa anda boleh layari website t.me/tcerdot.my. Terima Kasih

Menarik untuk dibaca: Permohonan Biasiswa ASEAN

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More