Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Divider Fail Rancangan Pengajaran Harian 2021 Negeri Kumpulan A Dan B

Fail Rancangan Pengajaran Harian 2021 Negeri Kumpulan A Dan B ini adalah bertujuan untuk memberi panduan dan idea khususnya buat para guru sekolah.

Rancangan Pengajaran Harian merupakan satu rekod atau laporan yang wajib disediakan oleh setiap guru di Malaysia ini. Rancangan Pengajaran Harian juga merupakan interpretasi daripada Rancangan Pelajaran Tahunan.

Ia mengandungi beberapa maklumat penting seperti:-

 • Objektif pengajaran
 • Bagaimana langkah-langkah untuk mencapai objektif
 • Adakah objektif tercapai di akhir sesi pengajaran dan pembelajaran

Lebih mudah difahami, Rancangan Pengajaran Harian adalah rangka atau template dimana semua kerja dan aktiviti semasa sesi pengajaran dan pembelajaran perlu disediakan oleh guru. Guru-guru perlu menyediakannya secara teratur dan terperinci agar mudah difahami oleh pihak pentadbiran.

Tujuan penyediaan Rancangan Pengajaran Harian ini adalah bagi memastikan guru-guru mencapai objektif pengajaran yang telah ditetapkan dan ia terdiri daripada beberapa elemen penting yang perlu ditulis.

Isi Kandungan

Dapatkan “Divider Fail Rancangan Pengajaran Harian 2021 Negeri Kumpulan A Dan B” di sini

Di sini admin nak kongsikan bahan tersebut. Sila download menggunakan link yang telah disediakan.

Format dokumen ini adalah dalam ‘PDF’. Sila download secara PERCUMA :

Semoga memberi manfaat.

 

Penyediaan Rancangan Pengajaran Harian

Dalam menghasilkan Rancangan Pengajaran Harian yang kemas dan menarik, guru-guru boleh menggunakan kreativiti mereka sendiri untuk menyediakannya.

Terdapat pelbagai template dan format boleh digunakan seperti pembahagi atau divider Rancangan Pengajaran Harian bagi memudahkan penyusunan fail.

Pembahagi atau divider ini bertujuan untuk membahagikan Rancangan Pengajaran Harian mengikut minggu demi minggu agar mudah disemak oleh pihak pentadbiran.

Dalam proses penyediaan rancangan pengajaran harian, guru-guru diberi kebebasan untuk menyediakannya dalam cara apa jua bahan asalkan ianya boleh dibaca dan munasabah untuk disemak. Dengan teknologi yang sudah berkembang maju, guru kini boleh menyediakan Rancangan Pengajaran Harian menggunakan e-RPH melalui online.

Namun, ada juga segelintir guru masih menggunakan buku tebal untuk menyediakan Rancangan Pengajaran Harian. Ada juga menggunakan fail dimana ia lebih memudahkan guru untuk menyusun Rancangan Pengajaran Harian, mereka tidak perlu memotong kertas dan menggunakan gam untuk menampal, mereka hanya perlu masukkan sahaja rekod pengajaran dan surat-surat berkaitan di dalam fail.

Elemen penting dalam Rancangan Pengajaran Harian

 • Kelas atau kumpulan sasaran
 • Tarikh dan masa
 • Subjek atau mata pelajaran yang diajar
 • Topik/Tema
 • Objektif
 • Hasil pengajaran
 • Bahan bantu mengajar
 • Aktiviti semasa pengajaran dan pembelajaran

Kepentingan Rancangan Pengajaran Harian

 1. Memastikan proses pengajaran dan pembelajaran berjalan lancar serta objektif pengajaran dapat dicapai
 2. Guru akan mempunyai keyakinan diri yang tinggi sebelum mula mengajar
 3. Memastikan guru mengajar mengikut Standard Kandungan dan Standard Pembelajaran yang telah ditetapkan
 4. Memilih isi yang mencukupi untuk diajar ketika proses pengajaran dan pembelajaran
 5. Menentukan kaedah pengajaran yang terbaik dalam membantu murid memahami topik yang diajar seperti melakukan aktiviti di dalam kelas
 6. Dapat menggunakan masa yang diperuntuk dengan baik dan sistematik
 7. Membina alat bantu mengajar yang bersesuaian dengan topik pengajaran

Penutup

Teruskan bersama kami di t.me/tcerdot.my untuk mendapatkan informasi dan bahan-bahan pendidikan yang terkini dan terbaik dari semasa ke semasa. Terima kasih kerana menyokong kami dan semoga artikel Fail Rancangan Pengajaran Harian 2021 Negeri Kumpulan A Dan B ini membantu anda.

Anda juga mungkin berminat dengan :

Cara Semak Markah Prestasi Di HRMIS

Himpunan Buku Panduan Pengurusan Unit Beruniform Di Sekolah 

Senarai Kandungan Fail Panitia (Lengkap)

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More