Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Hukum Mandi Wajib Selepas Subuh Pada Bulan Ramadan

Kadang-kadang terlewat bangun dan tak sempat mandi wajib sebab sibuk sediakan sahur. Ramai yang tertanya apa hukumnya kerana ada juga wanita yang di hujung haid dan tak pasti sama ada dah suci keesokan paginya. Mungkin ada antara kita yang masih keliru sama ada kita boleh berpuasa dalam keadaan berhadas besar atau berjunub.

Isi Kandungan

HUKUM MANDI JUNUB SELEPAS TERBIT FAJAR DALAM BULAN RAMADHAN

Kami bahagikan di sini pandangan ulama berkenaan hukum mandi dan status puasa bagi orang yang berjunub sehingga terbit fajar.

hukum

Hukum mandi junub selepas terbit fajar pada bulan Ramadhan disebabkan persetubuhan pada malam hari atau sebelum waktu fajar adalah diharuskan dan ianya tidak membatalkan puasa.

Dan tidak ada halangan untuk orang yang berjunub untuk melewatkan mandi junub sehingga terbitnya fajar.

Ini berdasarkan dalil hadis daripada Aisyah dan Ummu Salamah R.Anhuma, bahawa Nabi SAW bersabda:

كَانَ يُدْرِكُهُ الفَجْرُ وَهُوَ جُنُبٌ مِنْ أهْلِهِ، ثُمَّ يَغْتَسِلُ وَيَصُومُ

“Adalah Rasulullah SAW pernah mendapati fajar telah terbit dan ketika itu beliau dalam keadaan junub setelah bercampur dengan isterinya. Kemudian beliau mandi dan berpuasa.” Riwayat al-Bukhari (1927) dan Muslim (1106). Hadis ini ialah hadis Muttafaq ‘alaih.

Dan hadis Abdurrahman bertanya kepada Aisyah dan Ummu Salamah berkenaan dengan mandi junud selepas waktu fajar, maka Aisyah dan Ummu Salamah berkata:

كَانَ النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يُصْبِحُ جُنُبًا مِنْ غَيْرِ حُلُمٍ، ثُمَّ يَصُومُ

“Adalah Nabi SAW dalam keadaan berjunub disebabkan selain dari mimpi, kemudian baginda meneruskan puasanya.” Riwayat al-Bukhari (1825) dan Muslim (1109)

Mantan Syeikhul Azhar, almarhum Syeikh Dr Abdul Halim Mahmud menyebut dalam kitab Fatwa Abdul Halim Mahmud menyebut:

“Sesungguhnya mandi junub pada siang hari ramadhan adalah harus dan tidak ada halangan padanya, akan tetapi boleh menjadi wajib jika sekiranya ianya membawa kepada melewatkan solat subuh dan luputnya waktu solat.

Dalam kitab al-Mausu’ah al-Fiqhiyyah menyebut:

“Sesiapa yang berjunub pada malam hari, kemudian dia berpuasa, maka puasanya sah, dan tidak ada qadha puasa ke atasnya. Inilah pendapat yang jumhur.

Ini berdasarkan hadis Aisyah dan Ummu Salamah tersebut.

Imam al-Syaukani berkata:

“Inilah pandangan jumhur, dan Imam Nawawi menetapkan bahawa perkara ini telah diputuskan secara ijma’.

Dan Imam Ibn Daqiq al-‘Id berkata:

“Perkara ini (iaitu sahnya puasa orang yang berjunub pada malam hari) telah menjadi ijma’ atau seperti ijma’.” Lihat al-Mausu’ah al-Fiqhiyyah (28/63).

Jelaslah daripada hadis di atas bahawa sahlah puasanya dan tidak batal puasanya kerana berpuasa dalam keadaan berjunub mahupun kerana mandi wajib selepas subuh.

Ini pendapat majoriti ulama. 

Berdasarkan nas-nas dan dalil-dalil serta padangan ulama, maka hukum mandi junub selepas terbit fajar adalah harus di sisi mazhab Syafie dan jumhur ulama. Begitu juga hendaklah diteruskan berpuasa kerana ianya sama sekali tidak membatalkan puasa sepertimana yang dinaskan oleh para ulama dalam kitab-kitab mereka.

Semoga dengan pencerahan ini kita akan dikurniakan oleh Allah SWT kefahaman dan pengamalan agama yang sempurna dan menepati ajaran agama.

Sumber Mufti Wilayah Persekutuan

Artikel lain: Doa Mustajab Sebelum Berbuka Mudah Dibaca dan Diamalkan

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More