Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Raya Haji 2024: Tarikh Hari Raya Aidiladha & Cuti Tambahan KPM

Berikut dikongsikan mengenai tarikh Hari Raya Haji 2024 yang akan menjelma tidak lama lagi untuk makluman semua rakyat Malaysia di luar sana.

Isi Kandungan

Mengenai Hari Raya Aidiladha

Hari Raya Aidiladha atau Hari Raya Haji atau Hari Raya Qurban adalah salah satu perayaan terbesar yang dirayakan oleh umat Islam di seluruh dunia selain Hari Raya Aidilfitri.

Hari Raya Haji disambut pada hari ke-10, ke-11, ke-12 dan ke-13 bulan Zulhijjah pada setiap tahun.

Hari Raya Haji pertama jatuh pada hari ke-10 bulan Zulhijjah, iaitu bulan terakhir dalam kalendar umat Islam. Tarikh rasmi mengikut kalendar Masihi pula adalah berbeza setiap tahun.

Tarikh 10 Zulhijjah ini juga merupakan tarikh penting dalam sejarah Islam di mana Nabi Adam dan isterinya Hawa dikeluarkan dari syurga dan diturunkan ke bumi sebelum berjumpa di padang Arafah, di luar bandar Makkah.

Raya Haji 2024: Tarikh Hari Raya Aidiladha & Cuti Tambahan KPM 1

Tarikh Hari Raya Haji 2024

Tarikh Hari Raya Haji 2024 Masihi bersamaan 1445 Hijrah, dijangka jatuh pada hari Isnin iaitu 17 Jun 2024 bersamaan 10 Zulhijjah 1445H.

Nantikan pengumuman tarikh yang akan dibuat oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-raja pada tarikh yang akan dimaklumkan nanti.

Menurut Panel Pakar Falak (PPF) Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, berikut merupakan tarikh-tarikh penting dalam Islam bagi perayaan atau hari kebesaran Islam bagi tahun 2024.

Raya Haji 2024: Tarikh Hari Raya Aidiladha & Cuti Tambahan KPM 2

Cuti Umum Sempena Hari Raya Haji 2024

Hari Raya Haji atau Hari Raya Qurban ini adalah Hari Kelepasan Am Persekutuan atau cuti umum bagi semua negeri di Malaysia.

Semasa Hari Raya Haji, umat Islam akan memakai pakaian tradisional, berdoa dan bersyukur kepada Yang Maha Esa, menikmati suasana perayaan yang meriah, merasai budaya Islam dan menikmati masakan yang sangat baik bersama keluarga tercinta.

Cuti Tambahan KPM Sempena Hari Raya Haji 2024

Buat pengetahuan semua ibu bapa, guru dan para pelajar sekolah-sekolah KPM, tiada cuti tambahan diberikan sempena Hari Raya Haji 2024 ini.

Namun begitu jika terdapat sebarang maklumat berkenaan cuti tambahan ini, akan kami maklumkan dari semasa ke semasa.

Sambutan Hari Raya Aidiladha Di Malaysia

Hari Raya Aidiladha atau Hari Raya Haji merupakan perayaan Islam yang penting di Malaysia dan ia bermula pada hari ke-10 dalam bulan terakhir pada kalendar Islam.

Hari Raya Haji berlangsung selama 2 hingga 3 hari, melalui aktiviti seperti menyembelih lembu dan kambing, mengadakan kenduri, menyanyikan lagu perayaan, dan lain-lain.

Secara umumnya, umat Islam menyambutnya dengan bangun awal untuk berdoa, pergi ke masjid untuk mendengar khutbah, memakai pakaian baru, melawat keluarga dan rakan-rakan, diikuti dengan juadah perayaan besar, biasanya berasaskan daging. 

Kambing atau biri-biri juga boleh dikorbankan dan sebahagian dari daging atau nilai yang berpadanan dengan wang akan diberikan kepada orang miskin supaya mereka juga dapat menyambut Hari Raya Haji. 

Masjid juga akan dihiasi dengan cahaya, hadiah bertukar tangan dan mercun kadang-kadang menghidupkan suasana malam pada Hari Raya tersebut.

Sebagai memenuhi salah satu dari Rukun Islam, mereka yang berkemampuan akan pergi ke Makkah untuk menunaikan Haji, hanya mereka yang berkemampuan diwajibkan untuk pergi.

Di Malaysia, 70% penduduk Malaysia yang beragama Islam sentiasa menyambut Hari Raya Haji dengan meriah pada setiap tahun.

Sesetengah umat Islam menyambut Hari Raya Aidiladha lebih meriah daripada Hari Raya Aidilfitri.

Hari Raya Haji adalah untuk mengingati kisah Nabi Ismail iaitu anak Nabi Ibrahim yang “hampir dikorbankan” di Gunung Moriah dekat Makkah.

Menurut Al-Quran, Allah SWT memerintahkan Nabi Ibrahim untuk mengorbankan anaknya untuk menguji ketakwaannya. Nabi Ibrahim rela mentaati perintahnya dan dia lulus ujian. Akhirnya penyembelihan itu disempurnakan dengan menyembelih seekor kambing sebagai ganti anaknya.

Bagi mengenang pengorbanan Nabi Ismail tersebut, umat Islam akan menyembelih lembu atau biri-biri beramai-ramai semasa Hari Raya Haji dan mengagihkan daging kepada mereka yang memerlukan.

Semoga perkongsian mengenai Hari Raya Haji 2024 ini bermanfaat dan Selamat Menyambut Hari Raya Aidiladha kepada semua Umat Islam.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More