Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Fail Meja Guru Prasekolah

Fail Meja Guru Prasekolah ini bertujuan untuk memberi rujukan serta idea khususnya buat para guru sekolah.

Cerita Fail Meja ini bermula pada tahun 1991 dengan adanya Pekeliling Kemajuan Pentadbiran Awam (PKPA) Bilangan 8 Tahun 1991 : Panduan Mengenai Manual Prosedur Kerja dan Fail Meja.

Fail Meja adalah himpunan prosedur kerja bagi melaksanakan satu-satu tugasan mengikut jawatan. Objektif diwujudkan Fail Meja adalah untuk membantu pegawai/staf menjalankan tugasan dengan lancar dan cekap. Ia juga dapat memudah dan mempercepatkan proses pembelajaran dan penyesuaian kerja bagi orang baru. Fail Meja menjadi dokumen rujukan utama pegawai/staf dalam melaksanakan tugas yang diamanahkan.

Fail Meja merupakan satu-satu rujukan untuk individu di peringkat jawatan. Ia dirangka berasaskan tugas dan tanggungjawab seseorang guru. Ia juga mengandungi maklumat atau panduan untuk menjalankan tugas bagi satu-satu jawatan. Kandungannya merangkumi 14 perkara utama. Oleh itu, setiap jawatan mempunyai satu (1) Fail Meja yang tersendiri.

Berikut kami kongsikan Fail Meja Guru Prasekolah untuk dijadikan panduan buat anda semua.

Isi Kandungan

Dapatkan “Fail Meja Guru Prasekolah” di sini

Di sini admin nak kongsikan bahan tersebut. Sila download menggunakan link yang telah disediakan.

Format dokumen ini adalah dalam ‘PDF’. Sila download secara PERCUMA :

Semoga memberi manfaat.

Peranan Guru Prasekolah

Apakah peranan guru prasekolah? Guru-guru pra-sekolah bertanggungjawab untuk pembangunan pendidikan dan sosial kanak-kanak berumur antara 3 dan 5 tahun. Mereka menggunakan pelbagai kaedah pengajaran termasuk tarian, seni, muzik, bercerita dan permainan untuk mengajar anak-anak. Pelajaran termasuk abjad, pengiktirafan perkataan mudah, nombor, hari dalam seminggu dan musim. Guru mengisi pelbagai peranan untuk mempersiapkan pelajar mereka untuk keras dan harapan sekolah rendah.

Antara peranan guru prasekolah adalah :

1-Pelaksanaan Pelajaran

Adalah menjadi tanggungjawab seorang guru prasekolah untuk mencipta dan melaksanakan rancangan pelajaran yang sesuai untuk anak-anak ini. Mereka mestilah direka untuk mengajar kanak-kanak modal rasa kewarganegaraan, budaya dan sosial dan tanggungjawab, serta alat pendidikan. Anak-anak prasekolah umumnya diberikan arahan dalam kumpulan kecil; Guru perlu membuat lebih daripada satu pelan pengajaran harian bergantung kepada keperluan pelajar yang berubah-ubah.

2-Fasilitasi aktiviti kreatif

Kanak-kanak prasekolah memerlukan aktiviti interaktif dan berasaskan pergerakan untuk memaksimumkan potensi pembelajaran mereka. Peranan guru adalah untuk membimbing aktiviti seperti lukisan, lukisan, tarian, nyanyian dan cerita. Mereka mempunyai tanggungjawab untuk menunjukkan kepada mereka hubungan antara hiburan dan pembelajaran.

3-Tanggungjawab untuk keperluan praktikal

Peranannya juga untuk memenuhi keperluan praktikal lelaki. Mereka perlu memberi mereka makanan berkhasiat, makanan ringan dan minuman, serta membantu mereka pergi ke bilik mandi, untuk menukar pakaian mereka sekiranya mereka mengalami kemalangan, membalut luka atau mengikis, memberi mereka tempat yang selamat dan hangat untuk tidur dan bertindak sebagai perdamaian jika ada pergaduhan atau ketidaksetujuan.

4-Model untuk meniru

Guru-guru prasekolah harus menjadi contoh sebagai penyedia dan ditiru. Anak lelaki memerlukan nafas positif dan cinta; guru harus memuji mereka, memberitahu mereka bahawa mereka bekerja dengan baik, bangga dengan ibu bapa mereka dan guru mereka, dan bagaimana mereka baik, berbakat dan kreatif. Mereka mempunyai tanggungjawab untuk merangsang harga diri pelajar mereka. Mereka juga mesti menjadi contoh; Mereka mesti bersabar dan fleksibel dan bercakap dengan cara yang dapat ditiru oleh pelajar mereka.

5-Pemantauan pembangunan kanak-kanak

Peranan pentadbiran guru prasekolah adalah memantau dan mendokumenkan kemajuan dan perkembangan pelajar mereka untuk ibu bapa dan rekod sekolah. Ini memberi sekolah model kejayaan kaedah pengajaran dan kegagalan yang mereka perlukan untuk memperbaiki kelas masa depan dan memberikan idea kepada anak-anak kekuatan dan kelemahan mereka.

Kriteria Guru Prasekolah Perlu Ada

Pengalaman kanak-kanak di prasekolah merupakan titik permulaan untuknya mengenal dunia pendidikan. Salah satu tarikan yang akan membuatkan anak meminati prasekolah mereka ialah guru. Justeru itu, ibu bapa perlu memastikan guru yang mengajar dapat membantu perkembangan si manja.

Namun, apakah ciri-ciri yang perlu ada bagi seorang guru prasekolah?

1-Tenang

Guru prasekolah mesti memiliki sifat tenang supaya dapat mengawal perilaku kanak-kanak.

2-Kreatif

Kanak-kanak tidak seharusnya diajar menggunakan medium buku sahaja. Sebaliknya, guru yang baik akan menggunakan pelbagai teknik atau alat bantuan mengajar bagi menjadikan sesi pembelajaran menyeronokkan.

3-Ingatan

Berapa ramai pelajar di dalam satu kelas? Adakah guru tersebut ingat setiap nama pelajar? Guru yang baik bukan hanya perlu bijak tetapi juga mempunyai daya ingatan yang kuat.

4-Bersedia

Guru perlu membuat persediaan mengajar dan cara menjadikan suasana pembelajaran tidak membosankan.

5-Komunikasi

Guru yang berkualiti akan menggunakan teknik komunikasi dua hala dalam pembelajaran. Walau bagaimanapun, guru perlu tahu cara untuk menanyakan soalan kepada kanak-kanak dan bersedia dengan reaksi yang perlu jika kanak-kanak tersebut tidak dapat menjawab soalan.

6-Suara

Salah satu kualiti yang perlu ada bagi guru prasekolah ialah suara. Guru perlu menggunakan nada suara yang pelbagai mengikut situasi seperti cara memujuk pelajar jika tidak mahu membuat kerja sekolah atau bersuara tegas ketika mengeluarkan arahan.

7-Tepati masa

Guru yang baik adalah seorang yang boleh menghargai masa.

8-Persabaran

Guru mungkin perlu mengulangi arahan atau pelajaran yang diajar berulang kali kerana bukan semua kanak-kanak cepat tangkap apa yang diajar. Kesabaran yang tinggi diperlukan untuk melayan ramai kanak-kanak.

9-Penyayang

Guru yang penyayang dan biasa dengan kanak-kanak akan tahu cara untuk menangani setiap perangai kanak-kanak.

10-Minat

Guru yang meminati pekerjaannya akan mempunyai kriteria-kriteria lain yang disebutkan di atas.

Penutup

Teruskan bersama kami di t.me/tcerdot.my untuk mendapatkan informasi dan bahan-bahan pendidikan yang terkini dan terbaik dari semasa ke semasa. Terima kasih kerana menyokong kami dan semoga artikel Fail Meja Guru Prasekolah ini membantu anda.

Anda juga mungkin berminat dengan :

Takwim Aktiviti Sekolah 2021

Buku Pengurusan PPKI 2021

Koleksi Fail Rekod Pengajaran Dan Pemudahcaraan 2021

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More