Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Panduan dan Contoh Evidens Lengkap SKPMg2

Panduan dan Contoh Evidens Lengkap SKPMg2 ini adalah bertujuan untuk dijadikan panduan serta idea khususnya buat para guru sekolah.

Standard kualiti Pendidikan Malaysia Gelombang 2 atau lebih dikenali dengan SKPMg2 adalah merupakan penggubalan semula SKPM 2010. Beberapa penambahbaikan dan peningkatan kualiti telah dilakukan melalui aspek kepimpinan , pengurusan organisasi, pengurusan kurikulum , kokurikulum dan hal ehwal murid, pembelajaran dan pemudahcaraan dan kemenjadian murid.

Sekarang ini, di hujung tahun ramai guru data dan guru ICT pastiya sedang sibuk memasukkan data maklumat sekolah ke dalam sistem nkra. Data-data ini dimasukkan ke dalam sistem hasil daripada feedback yang diberikan oleh guru-guru kepada urusetia yang bertanggungjawab memasukkan data ini.

Bagi guru-guru, perlu difahami bahawa setiap feedback ataupun markah yang diberikan perlulah hadir dan mempunyai evidens yang tersendiri. Para guru tidak boleh memasukkan markah secara rambang  tanpa dapat mengemukakan evidens-evidens tersebut. Evidens lengkap ini perlu disimpan di dalam sekolah kerana dikhuatiri pihak JNJK datang ke sekolah dan meminta semua evidens tersebut dikeluarkan.

Isi Kandungan

Panduan dan Contoh Evidens Lengkap SKPMg2

1- Aspek pertama ialah Aspek 3.1.1 Ketetapan Pelaksanaan Kurikulum

Bagi aspek ini, antara evidens yang diperlukan ialah dokumen ketetapan kurikulum dan Carta Organisasi Kurikulum secara menyeluruh. Dokumen ketetapan kurikulum ini merupakan satu bentuk dokumen yang merancang kurikulum sekolah. Semua jadual dan perancangan aktiviti berkaitan kurikulum boleh diletakkan di sini termasuk dengan bajet dan anggaran perbelanjaan setiap panitia mata pelajaran. Target UPSR dan LINUS dan apa sahaja berkaitan kurikulum juga boleh diletakkan di sini. Bagi sekolah menengah pula, pastinya target untuk PT3 dan SPM boleh diletakkan dalam dokumen tersebut.

2- Aspek kedua ialah Aspek 3.2 Pengurusan Kokurikulum

Bagi standard 3.2 pengurusan kokurikulum, terdapat beberapa aspek dalam standard ini yang perlu dihadirkan oleh pihak sekolah bagi mendapat markah yang baik. Berikut merupakan aspek-aspek dalam standard 3.2 pengurusan kokurikulum.

Antara aspek yang terdapat dalam pengurusan kokurikulum ini adalah seperti 3.2.1 Ketetapan Pelaksanaan Kokurikulum , Aspek 3.2.2 Pengurusan Kelab Persatuan , Aspek 3.2.3 Pengurusan Badan Beruniform Aspek 3.2.4 Pengurusan Sukan Permainan , Aspek 3.2.5 Pengurusan Program Kecemerlangan Kokurikulum, Aspek 3.2.6 Pengurusan Sukan Untuk Semua dan aspek 3.2.7 Pengurusan Pentaksiran Kokurikulum.

Berikut merupakan evidens lengkap skpmg2 bagi beberapa standard iaitu Standard 3 dan Standard 4.

 Evidens Standard 3 dan Standard 4 

Bahan Evidens 

Evidens 3.1

Evidens 3.2 

Evidens 3.3

Evidens Standard 4

Penutup

Teruskan bersama kami di t.me/tcerdot.my untuk mendapatkan informasi dan bahan-bahan pendidikan yang terkini dan terbaik dari semasa ke semasa. Terima kasih kerana menyokong kami dan semoga artikel Panduan dan Contoh Evidens Lengkap SKPMg2 ini membantu anda.Anda juga mungkin berminat dengan :

Anda juga mungkin berminat dengan :

Evidens SKPMg2 Standard 3.1 Pengurusan Kurikulum

Nombor Kod Fail Sekolah Terkini Bermula 2020

Minit Mesyuarat Maklum Balas Format Baharu

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More