Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Tempat Menarik di Pantai Cenang Langkawi

pantai cenang

Pantai Cenang adalah pantai tersibuk di Pulau Langkawi di mana anda boleh menemui pelbagai jenis kafe dan restoran, serta kedai cenderamata, dan kedai bebas cukai di sepanjang  pantainya yang indah.

Hanya 10 minit memandu dari Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi, ia adalah destinasi percutian yang popular untuk keluarga pengembara serta tarikan mesra kanak-kanak seperti Underwater World Langkawi, Rice Garden Museum, dan Kiki Club di Meritus Pelangi Resort & Spadan banyak

Pantai Cenang juga adalah kawasan yang paling popular di mana terdapat banyak kedai-kedai makan tempatan dan antarabangsa, kompleks membeli-belah bebas cukai dan resort mewah yang terletak di sepanjang pantai yang cantik. Disini ramai pengunjung yang berehat dan bersantai di tepi pantai dan menikmati rawatan spa dan urut dan mencuba sukan air yang menarik seperti jet ski dan parasailing.

Banyak tempt menarik di sekita Pantai cenang langkawi yangmenjadi pilihan pengunjung. Disini kami kongsikan antara tempat-tempat menarik di sekitar pantai Cenang untuk dikunjungi oleh anda semua.

Isi Kandungan

1.Morac Adventure Park

pantai cenang

Morac Adventure Park menawarkan perkhidmatan sewa go-kart dan trek untuk pelanggan yang inginkan cabaran  sepanjang mereka tinggal di Pulau Langkawi.

Terletak di sebelah Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi, sekitar sepuluh minit dari Pantai Cenang. Bagi pemandu go-kart yang tidak berpengalaman, Morac International Karting juga menyediakan perkhidmatan lain termasuk kelas go-karting dan kursus mengenai kemahiran go-karting dan peraturan keselamatan.

Sewaan trek berharga RM70 setiap pemandu dan bayaran tambahan untuk penyewaan kart. Pengunjung boleh memilih Fun Kart, di mana pemandu boleh berada di belakang kemudi kart selama enam hingga lapan pusingan dalam sepuluh minit pada jarak lintasan satu kilometer dengan harga RM35.00 atau YamahaKart KT100, yang terdiri dari 10 hingga 15 pusingan di 15 minit dengan harga RM100.

Waktu operasi:

 • Setiap hari 10:00 – 19:00
 • Alamat: 67, Jalan Pantai Cenang, Mukim Kedawang
 • Tel: +604 955 5827 atau +604 955 5792

2.Underwater World

pantai cenang

Underwater World Langkawi adalah salah satu tarikan terkenal di pulau ini. Terletak di hujung selatan Pantai Cenang (hampir di sempadan Pantai Tengah), di sebelah pusat membeli-belah bebas cukai Zon, ia adalah akuarium terbesar di Malaysia.

Struktur besar yang berwarna putih menempatkan lebih daripada 200 spesies ikan laut dan air tawar yang berbeza termasuk anjing laut, penguin rockhopper, hiu, sinar raksasa dan arapaima Amazon yang sangat besar – ikan air tawar terbesar di dunia.

Beberapa tarikan utama Underwater World yang mesra pelancong termasuk Pusat Sumber Pendidikan, kafetaria dan teater tiga dimensi (3D) – pastikan untuk menonton filem pendek mengenai Michael, seekor ikan prasejarah dan kehidupannya sebelum menjadi fosil.

Waktu Operasi:

 • Isnin – Jumaat 09:30 – 18:30
 • Jumaat – Ahad 09:30 – 22:30
 • Alamat: Zon Pantai Cenang, Mukim Kedawang
 • Tel: +604 955 6100

pantai cenang pantai cenang pantai cenang

3. Mega Water Sport

pantai cenang

Mega Water Sports menawarkan lawatan ke pulau dengan jet ski dengan harga yang berpatutan untuk pengunjung yang mencari cabaran semasa mereka tinggal di Langkawi.

Terletak di Pantai Cenang, lawatan ke pulau ini membolehkan para pengunjung mengunjungi beberapa pulau kecil yang tersebar di sekitar Langkawi seperti Pulau Dayang Bunting dan Pulau Beras Basah.

Di sepanjang jalan, terdapat banyak tarikan semula jadi termasuk tasik, lagun, tebing batu kapur, gua, dan bakau. Pengunjung juga boleh berenang di tasik air tawar, berperahu dayung, berkayak, dan berjalan kaki melalui hutan gunung di sekitarnya. Mega Water Sports juga menyewa jet ski, parasailing, kapal pisang, dan papan wak untuk mereka yang ingin menikmati waktu yang menyenangkan di Pantai Cenang.

Waktu Operasi:

 • Setiap hari 09:00 & 14:00
 • Alamat: Pantai Cenang, Mukim Kedawang

Tempat Menarik di Pantai Cenang Langkawi 1

4. Muzium Laman Padi

pantai cenang

Muzium Laman Padi adalah galeri di Laman Padi dengan koleksi artifak, gambar, carta dan alat mengenai sejarah penanaman padi di Langkawi.

Terletak di Pantai Cenang, bertentangan dengan Bon Ton Resort, ia terbahagi kepada Galeri Warisan, Galeri Padi, Taman Herba dan Taman Ragam. Dibuka pada bulan Jun 1999, Muzium Laman Padi adalah tempat yang baik untuk menghabiskan waktu petang bersama keluarga.

Galeri Warisan mempunyai rangkaian paparan mengenai urutan aktiviti yang berkaitan dengan penanaman padi, Sementara itu Galeri Padi adalah gelanggang tontonan dengan pemandangan taman padi bertingkat yang menakjubkan.

Waktu Operasi:

 • Setiap hari 10:00 – 18:00
 • Alamat: Laman Padi, Pantai Cenang, Mukim Kedawang
 • Tel: +604 955 4312

pantai cenang Tempat Menarik di Pantai Cenang Langkawi 2 pantai cenang pantai cenang

5. Pasar Malam temoyong

pantai cenang

Pasar Malam Temoyong adalah salah satu pasar jalanan yang paling popular di pulau ini. Ia beroperasi pada hari Khamis malam di mana peniaga tempatan mendirikan gerai sementara dan menjual semua jenis barang tempatan termasuk makanan dan makanan ringan, produk segar, pakaian, perhiasan, jam tangan, cermin mata hitam, dompet dan beg tangan, lukisan, DVD cetak rompak dan banyak barang-barang pernak-pernik lain .

Ini juga merupakan tempat yang bagus untuk mencuba pelbagai jenis makanan tempatan dengan harga yang  murah seperti makanan laut panggang, sate ayam atau daging  murtabak, salad mangga hijau, dan ayam serai.

Dikunjungi oleh ramai pengunjung dari pelbagai bangsa, Pasar Malam Temoyong telah dipuji sebagai salah satu syurga membeli-belah Pulau Langkawi yang paling popular.

Waktu Operasi:

 • Khamis 17:00 – 20:00
 • Alamat: Kampung Temoyong, Mukim Kedawang, Pantai Cenang (terletak di muara Sungai Temoyong)

6.Alun-Alun Spa

pantai cenang

Alun-Alun Spa yang terletak di Pantai Cenang, menawarkan lebih dari 30 rawatan spa penyembuhan Asia yang menyeluruh termasuk urutan tradisional, rawatan badan, rawatan muka, dan perkhidmatan kuku.

Kakitangan di Alun-Alun Spa sentiasa ramah dan berusaha keras untuk membuat tetamu merasa diterima dan memenuhi setiap keperluan mereka. Walaupun rawatannya sedikit lebih mahal daripada kebanyakan spa, Alun-Alun Spa telah melatih ahli terapi dengan latihan dan pengalaman bertahun-tahun untuk memastikan para tetamu mereka menikmati pengalaman spa terbaik.

Rawatan yang sangat disyorkan termasuk urutan Shirodara selama satu jam (RM160) untuk mengurangkan tekanan dan keletihan dan scrub badan Secret Balance selama 45 minit (RM95), di mana para tetamu diberi rawatan dengan mandi kaki dan gosok dengan Tongkat Ali, yang merupakan orang Asia yang menyegarkan akar digunakan secara tradisional untuk meningkatkan daya hidup lelaki.

Waktu Operasi:

 • Setiap hari 11:00 – 23:00
 • Alamat: 48, Jalan Pantai Cenang, Mukim Kedawang

Akhir kata, diharapkan perkongsian kali ini berkaitan Tempat Menarik di Pantai Cenang Langkawi akan memberi sedikit info dan gambaran berkenaan  tempat ini. Untuk mendapatkan lebih banyak info berkaitan tempat menarik dan info-info semasa anda boleh layari website t.me/tcerdot.my. Terima Kasih

MENARIK UNTUK DILAWATI:Tempat menarik di Colmar Tropicale Bukit Tinggi, Gold Coast Melaka, 20 Hotel Menarik Cameron Highland, Rumah Terbalik Melaka

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More