Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Talasemia – Gejala, Punca dan Rawatan

Talasemia adalah suatu penyakit gangguan darah yang diwarisi di mana tubuh membuat bentuk hemoglobin yang tidak normal. Hemoglobin adalah molekul protein dalam sel darah merah yang membawa oksigen.

Gangguan ini mengakibatkan sel darah merah musnah secara berlebihan. Ini akan menyebabkan pesakit itu mengalami anemia. Anemia adalah suatu keadaan di mana badan anda tidak mencukupi jumlah sel darah merah yang normal dan sihat.

Penyakit ini boleh diwarisi. Ini bermakna sekurang-kurangnya salah seorang ibu bapa anda mesti menjadi penyebab penyakit ini. Ia juga boleh disebabkan oleh mutasi genetik.

Selain itu, Talasemia minor adalah bentuk gangguan yang kurang serius. Terdapat dua bentuk utama penyakit ini yang lebih serius. Dalam Talasemia Alfa, sekurang-kurangnya salah satu gen alpha globin mempunyai mutasi atau kelainan. Dalam Talasemia Beta pula, gen beta globin terjejas.

Setiap bentuk penyakit ini mempunyai anak – anaknya yang berbeza. Bentuk yang anda miliki akan mempengaruhi keparahan gejala dan pandangan anda.

talasemia

Isi Kandungan

Gejala

Gejala boleh berbeza-beza. Beberapa yang paling biasa termasuk:

  • Kecacatan tulang semasa pembesaran, terutamanya di muka
  • Air kencing berwarna gelap
  • Pertumbuhan dan perkembangan yang tertangguh
  • Keletihan yang berlebihan / Tidak cukup tidur
  • Kulit kuning atau pucat

Tidak semua orang mempunyai gejala seperti di atas. Tanda – tanda gangguan juga berkemungkinan muncul pada masa kanak-kanak atau remaja.

Punca

Ia boleh berlaku apabila terdapat kelainan atau mutasi pada salah satu gen yang terlibat dalam pengeluaran hemoglobin. Kemungkinan anda mewarisi kelainan genetik ini daripada ibu bapa anda.

Sekiranya salah satu daripada ibu bapa anda adalah pembawa penyakit ini, kemungkinan anda akan menghidap penyakit yang dikenalpasti sebagai minor. Seterusnya, anda mungkin tidak akan mengalami gejala – gejala seperti di atas, tetapi anda akan menjadi pembawa penyakit ini.

Sesetengah orang akan mengalami gejala kecil atau tidak kronik. Akan tetapi sekiranya kedua – dua ibu bapa anda adalah pembawa, anda mempunyai peluang lebih besar untuk mewarisi bentuk penyakit yang lebih kronik. Ini menunjukkan bahawa anda perlukan rawatan secepat mungkin.

Rawatan

Rawatan untuk talasemia bergantung kepada jenis dan keadaan penyakit yang terlibat. Doktor anda akan memberikan anda rawatan yang sesuai mengikut apa yang anda alami.

Beberapa rawatan merangkumi:

  • Pemindahan darah
  • Pemindahan sumsum tulang
  • Ubat dan makanan tambahan
  • Pembedahan untuk membuang limpa atau pundi hempedu (Jika tiada pilihan lain atau kaedah terakhir)

Doktor anda mungkin menasihati anda supaya tidak mengambil vitamin atau makanan tambahan yang mengandungi zat besi. Hal ini kerana jika anda memerlukan pemindahan darah kerana orang yang menerimanya akan mendapat zat besi tambahan yang tidak dapat disingkirkan oleh badan mereka dengan mudah. Jika anda nak tahu kenapa, zat besi akan terkumpul di tisu yang berpotensi membawa maut.

Sekiranya anda menjalani perjalanan darah, anda mungkin juga memerlukan terapi khelasi. Ini secara amnya melibatkan penerimaan suntikan bahan kimia yang mengikat besi dan logam berat lain. Ini membantu mengeluarkan zat besi tambahan dari badan anda.

Penutup

Akhir kata, diharapkan perkongsian kali ini berkaitan Talasemia – Punca, Gejala dan Rawatan ini akan memberi sedikit info untuk tatapan anda semua. Untuk mendapatkan lebih banyak info berkaitan kesihatan dan info – info semasa anda boleh layari website t.me/tcerdot.my. Terima Kasih.

Artikel yang menarik: Penyakit Leukimia, Penyakit Gastrik, Penyakit Hernia, Penyakit Zika, Penyakit Sista

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More