Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Templat Pelaporan PBD Tahun 5

Templat Pelaporan PBD Tahun 5 ini merupakan dokumen yang telah disediakan oleh Bahagian Pembangunan Kurikulum, Kementerian Pendidikan Malaysia untuk kegunaan sekolah rendah Tahun 5 yang telah digunakan sejak tahun 2017.

Sebelum itu, jom sertai kami DI SINI untuk mendapatkan bahan-bahan pendidikan dan informasi terkini lagi terbaik dari semasa ke semasa.

Templat Pelaporan Pentaksiran Bilik Darjah (PBD) untuk tahun 5 ini digunakan pada peringkat sekolah rendah sejak tahun 2017 selaras dengan pelaksanaan KSSR Semakan pada peringkat sekolah rendah yang mana ia adalah selaras dengan Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR) Semakan.

Templat Pelaporan PBD Tahun 5

Templat ini digunakan mulai tahun 2017 yang mana MENGGANTIKAN penggunakan templat pelaporan DSKP Tahun 5  yang telah digunakan sejak tahun lalu.

Panduan Menggunakan Templat Pelaporan PBD Tahun 5

Pentaksiran Bilik Darjah (PBD) adalah sebahagian daripada komponen di dalam Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS). Pelaksanaannya telah bermula sejak tahun 2011 berdasarkan Surat Siaran Lembaga Peperiksaan Bil. 3 Tahun 2011. PBD sebelum ini dikenali sebagai PS (Pentaksiran Sekolah) di mana ia dilaksanakan secara formatif dan sumatif dengan pelbagai pendekatan dan kaedah bagi mengenal pasti perkembangan pembelajaran murid secara keseluruhan.

Sehubungan dengan itu, berikut merupakan panduan yang telah dinyatakan oleh BPK KPM dalam menggunakan templat pelaporan PBD ini :

MAKLUMAT AM

Templat Pelaporan PBD ini mengandungi 5 halaman (sheet ) :

 1. PANDUAN
 2. REKOD PRESTASI MURID
 3. LAPORAN MURID (INDIVIDU)
 4. DATA PERNYATAAN TAHAP PENGUASAAN
 5. GRAF PELAPORAN

PENGGUNAAN TEMPLAT

Guru hendaklah melengkapkan maklumat asas pada templat ini di halaman REKOD PRESTASI MURID . Maklumat yang perlu dilengkapkan adalah:

 1. Nama dan Alamat Sekolah
 2. Nama Guru dan Nama Kelas
 3. Senarai Nama Murid, Nombor Kad Pengenalan dan Jantina
 4. Nama Pentadbir
 5. Jawatan Pentadbir (Guru Besar/ Pengetua)

TAHAP PENGUASAAN

Tahap Penguasaan murid bagi setiap komponen di dalam templat ini direkodkan untuk tujuan pelaporan perkembangan pembelajaran murid bagi sesuatu tempoh tertentu (Pertengahan / Akhir Tahun). Guru hanya perlu merekodkan Tahap Penguasaan ini di halaman REKOD PRESTASI MURID sahaja dan seterusnya pelaporan individu murid akan dijana secara automatik di halaman LAPORAN MURID (INDIVIDU) untuk cetakan. Tahap Penguasaan (TP) bagi tujuan analisis kelas dijana secara automatik di halaman GRAF PELAPORAN .

PENENTUAN TAHAP PENGUASAAN

 1. Pentaksiran atau penilaian perlu dilakukan sepanjang masa semasa proses PdP berlaku yang berfokuskan kepada sesuatu standard pembelajaran yang dipilih ketika proses sesuatu PdPc. Tercapai atau tidak sesuatu tahap penguasaan boleh dikenal pasti melalui objektif PdPc berdasarkan standard pembelajaran yang dipilih. Murid yang tidak mencapai objektif standard pembelajaran tersebut akan diulang ajar oleh guru.
 2. Tahap Penguasaan murid akan ditentukan melalui pentaksiran atau penilaian yang dilakukan oleh guru semasa proses PdPc. Sebagai bukti pentaksiran tahap penguasaan murid telah dilakukan, guru boleh merekodkan atau mencatat tahap
  penguasaan tersebut untuk membantu guru mengisi templat pelaporan yang disediakan.
 3. Bagi tujuan pelaporan, guru hendaklah mengisi templat pelaporan yang disediakan oleh KPM sebanyak dua kali setahun iaitu pertengahan dan akhir tahun. Guru hendaklah memilih option di sebelah kanan bahagian atas halaman untuk menentukan pertengahan atau akhir tahun.
 4. Tahap penguasaan yang terbaik dilaporkan di dalam templat pelaporan tersebut bagi setiap kemahiran bahasa iaitu kemahiran mendengar dan bertutur, kemahiran membaca dan kemahiran menulis. Pelaporan ini sebagai rekod prestasi keseluruhan kemahiran bahasa yang patut dikuasai oleh setiap murid. Tahap Penguasaan ini ditentukan melalui pertimbangan profesional guru berasaskan setiap standard pembelajaran yang dipelajari oleh murid. Pernyataan setiap Tahap Penguasaan tersebut tercatat pada data Pernyataan Tahap Penguasaan.

Muat Turun Templat Pelaporan PBD Tahun 5

Muat turun Templat Pelaporan PBD Tahun 5 ini adalah pada pautan muat turun yang telah disediakan di bawah:

Isi Kandungan

TEMPLAT

SUBJEK

Templat Pelaporan PBD Tahun 5

Bahasa Melayu SK

Bahasa Inggeris SK

Sains

Matematik

Sejarah

Pendidikan Islam

Pendidikan Moral

Pendidikan Seni

Pendidikan Muzik

Pendidikan Jasmani Akuatik

Pendidikan Jasmani Reakrasi

Pendidikan Kesihatan

TMK

RBT

Bahasa Cina

Anda juga mungkin berminat dengan perkara di bawah!

SILA KLIK DI BAWAH UNTUK MENDAPAT KOLEKSI TEMPLAT PBD YANG LAIN

Templat Pelaporan PBD Tahun 1

Templat Pelaporan PBD Tahun 2

Templat Pelaporan PBD Tahun 3

Templat Pelaporan PBD Tahun 4

Templat Pelaporan PBD Tahun 6

Templat Pelaporan PBD Tingkatan 1

Templat Pelaporan PBD Tingkatan 2

Templat Pelaporan PBD Tingkatan 3

Templat Pelaporan PBD Tingkatan 4

Penutup

Sekian, semoga perkongsian daripada admin pada kali ini iaitu Templat Pelaporan PBD Tahun 5  memberikan manfaat kepada anda semua. Jom sertai kami DI SINI untuk mendapatkan bahan-bahan pendidikan dan informasi terkini lagi terbaik dari semasa ke semasa.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More